bivši predsjednik RH

Mesić: Očekujem da će BiH doživjeti preobrazbu i dobiti europeiziraniji izgled

Stjepan Mesić
Goran Stanzl/ PIXSELL
17.10.2016.
u 19:51

Očekujem da će BiH doživjeti određenu preobrazbu u smislu da dobije i nešto europeiziraniji izgled s obzirom na ono što je učinjeno s ovom državom Daytonskim mirovnim sporazumom - mišljenja je Mesić.

Studentima Pravnog fakulteta u Zenici danas je predavanje "BiH jučer, danas i sutra" održao Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske. Vidno oduševljeni studenti Mesićevom posjetom, s punom pažnjom slušali su njegovo predavanje.

Nakon sat i pol predavanja, Mesić se obratio prisutnim novinarima komentirajući put BiH ka Europskoj uniji, izbore u Stocu te referendum u RS.

Tom prilikom, istaknuo je da BiH korača prema članstvu Europske unije, ali je pitanje kojom brzinom će taj proces biti realiziran, prenosi Dnevni avaz.

- BiH ima svoje mjesto u Europi, ali i Europskoj uniji. Međutim, ona mora ispuniti uvjete, ostvariti standarde koji vrijede u klubu koji se zove EU i ja očekujem da će BiH doživjeti i određenu preobrazbu u smislu da dobije i nešto europeiziraniji izgled s obzirom na ono što je učinjeno s ovom državom Daytonskim mirovnim sporazumom - mišljenja je Mesić.

Događanja u Stocu smatra da su trebale riješiti institucije BiH, osuđujući miješanje Hrvatske.

- Događanja u Stocu su za svaku osudu. Smatram da Hrvatska nije trebala sudjelovati u rješavanju tog pitanja. Postoje institucije BiH, koje jedine trebaju riješiti situaciju - kazao je Mesić.

Mesić se još osvrnuo i na Dodikov najavljeni referendum o priključenu NATO-u, ističući da se pita za što se zapravo zalaže Beograd.

- Ključ rješenja je u Beogradu, ne u Banjoj Luci. Ali, vrh politike Beograda govori kako želi jedinstvenu BiH, međutim, u svemu podržavaju RS i Dodika koji ne priznaje BiH. Kada se oni izjasne, uz međunarodnu asistenciju doći će brže do rješenja RS-a - smatra Mesić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije