premijer srbije

Merkel pitala Vučića o sankcijama Dodiku, evo što joj je odgovorio

sasd
hms.ba
23.01.2017.
u 13:39

Srbijanski novinari na današnjoj su konferenciji za novinare pitali Denisa Zvizdića, predsjedatelja Vijeća ministara i premijera Srbije Aleksandra Vučića, da prokomentiraju pisanje “Dnevnog avaz” o tome da će Njemačka razmotriti uvođenje sankcija Miloradu Dodiku, prenosi hms.ba

Zvizdić je ponovio da je vlast u BiH odlučna da dogovorom rješava sve probleme.

– Sve odluke na razini Predsjedništva, Vijeća ministara i Parlamenta donose se konsenzusom u kome su zaštićeni vitalni interersi svih naroda. Moram istaći da za BiH nije dobro da lider jedne od najmoćnijih stranaka bude na crnoj listi jedne od najmoćnijih zemalja na svijetu, Sjedinjenih Američkih Država, jer to nije dobra poruka stranim investitorima – kazao je Zvizdić, dok je Vučić rekao da nikada nakon susreta s Dodikom ne priča o odnosu sa Sarajevom, pa neće ni sada nakon sastanka s predstavnicima BiH pričati o Dodiku.

On je rekao i da Srbija neće uvesti sankcije Dodiku jer misli da one ne donose rješenje.

– Srbija se neće priključiti sankcijama. Postoji prešutna odluka u Vladi da nam se neće ponoviti sukobi 90-tih godina. Poštujemo BiH kao državu, kao što poštujemo RS kao entitet, i u njihove unutarnje odnose se nećemo miješati. Mi želimo govoriti o boljem životu i odnosima naših ljudi. Svaki put o kojem smo pričali je svojevrsni mirovni projekat – ponovio je premijer Srbije.

Kazao je da je isti odgovor dao i Angeli Merkel, kancelarki Njemačke, kada ga je pitala zašto Srbije ne slijedi potez SAD.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?