Trakavica oko Shella

Memorandum iz 2011. produljivan dva puta, 2015. se odustalo, sada slijede novi pregovori

18.10.2017.
u 16:00

Multinacionalna kompanija Shell ponovno je iskazala zanimanje za poslovnu suradnju s Vladom FBiH na istraživanju i eksploataciji nafte u Federaciji BiH. Ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić potvrdio je kako će se 23. listopada u Sarajevu sastati s predstavnicima kompanije, piše portal Klix.ba.

- Jedan bh. veleposlanik zvao me i zamolio da ih primim kako bismo razgovarali o temi koja je bila aktualna i ranije. Ovoga ili idućeg tjedna ćemo objaviti oglas za izbor najboljeg konzultanta koji će nas pratiti u tom procesu i razgovarati sa Shellom. Nadamo se kako ćemo nakon toga vrlo brzo objaviti i glavni oglas za istraživanje i eksploataciju. Predstavnici Shella vjerojatno žele vidjeti način na koji ćemo mi to uraditi i uvjete koje moraju ispuniti - kazao je Džindić za Klix.

Memorandum o razumijevanju između Shella i Vlade FBiH potpisan je 2011., produljen je 2013. i 2014. godine, a 2015. godine multinacionalna kompanija sa sjedištem u Haagu pisanim je putem obavijestila Vladu FBiH kako ipak neće istraživati naftu, za što je, prema memorandumu, trebala izdvojiti između 300 i 700 milijuna KM. Naime, memorandumom je bilo predviđeno da će, na osnovi postojeće pisane dokumentacije o izvedenim istražnim radovima, Shell o vlastitom trošku izvršiti digitalizaciju geoloških i geofizičkih podataka, izraditi početni geološki i geofizički prikaz podataka i strukturnu rekonstrukciju tektonskoga vijenca, koristeći suvremene alate, tehnologiju i ispitivanje, kako bi bili dobiveni osnovni podaci za procjenu perspektivnosti ležišta u FBiH. Tada je objavljeno kako se povlači zbog promjena u energetskom okruženju. - Shell Exploration Company je 22. rujna 2015. dostavio obavijest kako ne žele iskoristiti mogućnost produljenja memoranduma o razumijevanju zbog revizije i analize internoga portfelja, a pod utjecajem trenutačnog stanja tržišta nafte i plina. Odluka je donesena prvenstveno na osnovi njihove svjetske procjene portfelja, a ne na osnovi procjene o perspektivnosti područja FBiH - priopćeno je tada iz Vlade FBiH.

- U obrazloženju se Shell Exploration Company zahvaljuje na suradničkom pristupu, doprinosu i stručnosti sudionika u projektu iz Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije i Federalnog zavoda za geologiju, koji su pomogli da budu urađeni procjena perspektivnosti i izvješće o geologiji FBiH, a koji su doprinijeli boljoj slici o poslovnom okruženju FBiH - priopćeno je iz Vlade FBiH 2015. Bivši ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Eldar Trhulj odluku o povlačenju opisao je iznenadnom jer je to, kako je kazao, jedina kompanija koja je ostala kada su svi odlazili iz BiH zbog turbulencije te je već tada najavio mogućnost njezina povratka. - Shell je bio spreman uložiti 600 - 700 milijuna dolara. Kada sam bio u Haagu, u sjedištu Shella, velika je stvar da je na karti svijeta označeno Sarajevo i na njemu značka Shella. Prema mojim informacijama, ipak su spremni na povratak ako druga strana bude zainteresirana - kazao je Trhulj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije