Skandalozno priznanje ministra sigurnosti

Mektić: OSA je prisluškivala bh. Hrvate i Zagreb kako bi zaštitila ‘ekonomske interese’

21.09.2017.
u 10:00

Naivno ili neoprezno, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je navode tjednika “Nacional”, ali i nekoliko svojevrsnih domaćih glasila obavještajnog i paraobavještajnog podzemlja u BiH, da su se na udaru prisluškivanja i praćenja državne Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) našli hrvatski dužnosnici iz Hrvatske i BiH te razne kompanije, piše Večernji list BiH.

U BiH je nastala prava konfuzija oko toga što je rečeno, pa su pojedini portali čak uklanjali vijesti o tome što je Mektić rekao na upit o navodima zagrebačkog tjednika “Nacional” o tome da Obavještajno-sigurnosna agencija BiH vodi “specijalni rat” protiv Hrvatske te da nelegalno prisluškuje i špijunira hrvatske političare i poduzetnike.

Izetbegović i Osmica

Najprije su Mektiću u usta stavili da je izrijekom spomenuo dužnosnike, a nije, jednako kao i da je spomenuo Hrvatsku, a nije. Ali se iz njegova odgovora apsolutno podrazumijevalo da OSA, kojoj je na čelu pouzdanik vladajuće bošnjačke obitelji Izetbegović Osman Mehmedagić Osmica, stoji iza praćenja gospodarstvenika i hrvatskih dužnosnika.

“Sve je urađeno sasvim legalno, legitimno, i ništa u tome nema novo. Ali, sve te interese BiH, koje i nastojimo zaštititi od nelojalnih i, rekao bih, profiterskih udara dužni smo raditi u skladu s Ustavom i zakonima BiH. Sve do čega smo došli, sve što smo doznali u čitavoj ovoj situaciji, o kojoj je pisao i portal “Žurnal”, o kojem piše i zagrebački “Nacional”, poduzimali smo u skladu sa zakonom i Ustavom ove države, štiteći ekonomski interes i ne dopuštajući podrivanje ekonomskog sustava BiH”, rekao je Mektić.

A “Nacional” i “Žurnal” su izvješćivali o tome da OSA ima informacije o navodnim nelegalnim poslovima Elektroprivrede Herceg Bosne, Šuma Herceg Bosne, HT-a Mostar, Aluminija, Agrokora te o poslovima vezanim uz korištenje vode iz Buškoga jezera, koje godinama bošnjačka politika nastoji diskreditirati, umanjiti im utjecaj, povezati s kriminalnim krugovima vodstva bh. Hrvata u funkciji ostvarenja bošnjačke unitarne države.

Neimenovani bivši obavještajni dužnosnik ističe kako se Mektić, protiv kojega postoji niz prijava u Tužiteljstvu BiH, a koje u ladicama drže bošnjački tužitelji, posve razotkrio s obzirom na to da on ne bi smio imati nikakve operativne podatke ili znati o “tajnim operacijama”.

“Kod nas se ljude prisluškuje kako bi se nekome pronašlo nešto. To je ustaljeni način rada, a to je nezakonito i neustavno. Druga stvar je da preko granice nikoga ne smijemo slušati. Postoji načelo teritorijaliteta”, rekao je bivši obavještajac koji tvrdi da u posljednjem slučaju “nisu narušeni samo Ustav i zakoni nego je prekršeno i međunarodno pravo”.

Jedini koji u BiH može naložiti tajno praćenje i prisluškivanje je predsjednik Suda BiH, osim u slučaju izravne prijetnje terorističkog napada.

‘Za čije interese’

Na upit Sudu BiH je li izdao takav nalog, jučer nismo dobili odgovor. Prema sporazumu dviju država o suradnji u kaznenim stvarima, BiH je trebala izvijestiti institucije pravosuđa Hrvatske, što, međutim, prema dostupnim podacima, nije učinjeno, a što potvrđuje sumnje u legalnost prisluškivanja.

Sugovornik Večernjeg lista je naveo da, ako je, primjerice, meta OSA-e bio Aluminij, Rudnici boksita Posušje, koji se spominju u javno objavljenom dokumentu, ili pak Agrokor, postavlja se pitanje koji je to ekonomski interes imala BiH. “Tko je odredio te ekonomske interese. Država ih nema”, rekao je sugovornik. Osim ako cilj operacije nije da se paukovom mrežom prisluškivanja razgovora gospodarstvenika s političarima, policajcima, novinarima..., dođe do glavne mete - hrvatskog političkog vrha Hrvata u BiH ili Hrvatske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?