sastanak

Mektić- Lukač: Bh. časnik za vezu u siječnju u Uredu europske policije

30.10.2017.
u 13:04

Bosna i Hercegovina bi već početkom iduće godine trebalo da uputi svog časnika za vezu u Ured europske policije (EUROPOL) sa sjedištem u Den Haagu - najavili su ministri sigurnosti BiH i unutarnjih poslova RS-a, Dragan Mektić i Dragan Lukač.

Ministri i šefovi policije državne razine, entiteta i županija potpisali su, 15. svibnja ove godine, Sporazum o upućivanju časnika za vezu u EUROPOL-u, s mandatom od četiri godine, uz princip rotacije, a Mektić je danas naveo da u okviru EUROPOL-a djeluje poseban centar za borbu protiv terorizma u sklopu kojeg će i BiH moći razmjenjivati informacije s europskim policijama.

Nakon sastanka s Lukačem, istakao je da su sve zemlje u okruženju imaju svog oficira i važno je i da to učini i BiH.

Zajednička kontakt točka BiH za suradnju s EUROPOL-om bit će u Ministarstvu sigurnosti BiH, s kordinatorom i dva zamjenika, iz različitih sigurnosnih agencija, s rotacijom svake dvije godine.

Nakon poraza "Islamske države", očekuje se da se određeni broj njenih ratnika vrati u Europu i u BiH, te očekuje da će Interpol ustupiti BiH konkretne analize i podatke o radikalnim ekstremistima potencijalno opasnim za BiH i njene građane.

Mektić i Lukač u razgovarali i o uspostavi sistema AFIS, koji je će se koristiti za provjere podataka, odnosno otisaka prstiju kroz sistem, što će pomoći u policijskim istragama.

- Nadamo se da ćemo brzo i ovo pitanje riješiti - dodao je Lukač ističući da MUPRS-a želi da jedna baza podataka bude i u entitetskoj policiji.

Također očekuje da, nakon dogovora o osnovim stvarima, veoma brzo se može očekivati potpisivanje sporazuma o oficiru za vezu s EUROPOL-om.

Mektić i Lukač su istakli da je suradnju dvaju ministarstava dobra i da se razgovorima riješavaju sve nedoumice, u skladu s zakonom i ustavnim nadležnostima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?