MORATE PROBATi

Mekane kiflice bez mlijeka i jaja: Nitko vam neće izaći iz kuće bez recepta!

17.02.2021.
u 10:38

Garantiramo- niste jeli ukusnije pecivo, a odlične su i za dane posta

Donosimo vam recept za najukusnije kiflice koje se pripremaju bez mlijeka i jaja, a mekane su poput kifli s maslacem!

Idealne su i za dane posta, samo što u tom slučaju maslac treba zamijeniti margarinom.
 

Sastojci: 

1 kg mekog brašna tip 400, 
500 ml vode, 
1 kocka (50 g) svjezeg kvasca, 
3 pune žlice šećera, 
1 žlica soli, 
100 ml ulja


Za premaz: majoneza (posna ili obična) i sezam za posipanje.

 
Za preljev: 250 g maslaca ili margarina
 

Priprema: 

U 500 ml tople vode rastopiti kocku kvasca s 1 žlicom šećera. Prosijano brašno usuti u zdjelu, dodati 2 žlice šećera, 1 žlicu soli, vodu s kvascem i 100 ml ulja.

Umijesiti lagano, uz eventualno dodavanje još malo brašna da tijesto bude glatko, meko i da se ne lijepi. Sve se radi odmah, ni kvasac ni tijesto ne ostavljajte da raste. 

Ovisno o tome koju veličinu kiflica želite, dijelite tijesto na veće ili manje loptice. Razvući oklagijom u oblik elipse, nanijeti fil po želji (sir, šunku ili za dane posta džem, marmeladu, orahe...) i rukama lagano urolati kiflicu. 

Pleh blago podmazati margarinom i redati kiflice s razmakom od bar 2 cm jer dosta narastu dok se peku. Ostaviti da narastu oko 2 sata na toplom mjestu, pa narasle kiflice premazati majonezom i posuti sezamom.

Pećnicu ugrijati na 220 stupnjeva i peći da lijepo porumene. Pazite da se ne prepeku. 

Margarin ili maslac otopite i ugrijte u lončiću s poklopcem (prska, a treba biti vrelo). Pečene, tople kiflice odmah prelijte vrućim margarinom, na svaku kiflicu po žlicu do dvije i ostavite da se ohladi. 

Uživajte!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?