Revicon

Međunarodni simpozij u Neumu: Stručnjaci govorili o tržištu rada budućnosti

13.06.2024.
u 15:01

 

Fleksibilni radni angažmani kao ključ za optimizaciju tržišta rada bile su u fokusu današnjeg panela održanog u okviru XXIII Međunarodnog simpozija Brid(g)e, koji organizira konzultantska kuća Revicon u razdoblju 12-14. lipanj u Neumu.

Deficit kvalificirane radne snage, uzrokovan strukturnim problemima, potrebama tržišta rada i masovnim odlaskom bh. građana u zemlje EU, posebno je izražen posljednjih godina.

Nedavne promjene Zakona o radu u Federaciji BiH, koje omogućavaju poslovni angažman redovnih studenata, predstavljaju pomak naprijed. „Prije svega, mislim na zadržavanje mladih ljudi, najkvalitetnijeg i najvažnijeg dijela našeg društva, koji će imati priliku da steknu radne navike, osiguraju financijska sredstva i olakšaju roditeljima. S druge strane, poslodavci će moći angažirati mladu i kvalitetnu radnu snagu,” istaknuo je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, uvodničar na panelu.

Sljedeći korak u unapređenju radnog zakonodavstva koje resorno Ministarstvo planira je donošenje Zakona o posredovanju u zapošljavanju. „Ovim zakonom razdvajamo aktivne od neaktivnih tražitelja posla. Predložili smo i promjene u radu županijskih i federalnih službi za zapošljavanje, kako bi bolje odgovorile na potrebe nezaposlenih. Ovaj zakon će biti pred zastupnicima na sljedećoj sjednici, 26. lipnja,” dodao je Delić.

Arnela Muhotić-Bjelica, pravna savjetnica za radno pravo i zaštitu na radu, Revicon, ističe da je ovo korak u pravom smjeru. „Struka uviđa potrebu i prednosti usvajanja nove metodologije evidentiranja broja nezaposlenih. Na taj način, kreira se jasna slika potreba tržišta rada i, na osnovu toga, adekvatna politika zapošljavanja. Trenutno imamo paradoks da je oko 330,000 osoba evidentirano kao nezaposleno, dok poslodavci traže između 30,000 i 50,000 radnika, i rješenje traže u angažiranju strane radne snage” naglasila je Muhotić-Bjelica.

Kada je riječ o zapošljavanju stranaca, poslodavci se suočavaju s brojnim birokratskim preprekama. „Potrebni su nam, između ostalog, fleksibilniji zakoni koji omogućavaju brže zapošljavanje stranih radnika, bez dugotrajnih procedura dokazivanja nedostatka domaće radne snage, kao i digitalizacija procesa podnošenja zahtjeva i izdavanja radnih dozvola,” naglasio je Branislav Mojević, ekspert za migracije iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Kvota radnih dozvola za produženje i novo zapošljavanje stranaca u BiH ove godine iznosi 6.073, od čega 4.295 u Federaciji BiH, 1.400 u Republici Srpskoj i 378 u Brčko Distriktu BiH. Od ukupnog broja, 2.450 se odnosi na produženje prethodno izdatih dozvola. „Godišnja kvota radnih dozvola za 2024. godinu je značajno povećana u odnosu na prošlogodišnju, koja je iznosila 3.995 dozvola. S obzirom na to da poslodavci traže između 30.000 i 50.000 radnika, jasno je da odobrene kvote mogu samo djelimično zadovoljiti potrebe za radnom snagom,” naglašava Mojević.

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike se nadaju da će do kraja godine definirati potrebne izmjene Zakona o radu, koji će bolje odgovoriti na nove trendove, poput hibridnog rada, fleksibilnijeg radnog vremena, godišnjih odmora, digitalizacije, freelance profesije, itd. „Važno nam je da te promjene obuhvate i prava radnica, kako bi mogle ostvariti svoj puni kapacitet i bolje uskladiti privatni i poslovni život. Prioritet su nam i prava radnika u privatnom sektoru, koja su ugrožena u odnosu na javni sektor. Pojednostavljeno, naša obveza je uskladiti ovo zakonodavstvo sa standardima EU,” zaključio je Delić.

Cilj međunarodnih simpozija koje konzultantska kuća Revicon organizira svake godine je jačanje, unapređivanje i aktivna promocija profesionalizacije u područjima računovodstva, revizije, radnog i poreznog prava, zaštite ličnih podataka te usklađivanja zakonodavstva sa zahtjevima Europske unije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?