Ove nedjelje

Međunarodni je dan šuma i Svjetski dan voda

unicredit šuma
20.03.2022.
u 09:19

Međunarodni dan šuma i Svjetski dan voda obilježava se danas u Zoološkom vrtu u Zagrebu. Međunarodni dan šuma ove godine naglasak stavlja na održivo korištenje drveta. Svjetski dan voda pozornost ljudi skreće na podzemne vode - vode koje su im nevidljive, ali izuzetno važne za njihov život.

Naime, većina tekuće pitke vode na svijetu je podzemna voda. Kako očuvati šume i vode, te koliko su one vrijedne životinjama, posjetiteljima Zoološkog vrta pojašnjavat će edukatori u kutku kraj glavnog ulaza u Tropsku kuću. Kako bi dječaci i djevojčice doživjeli koliko su i najsitnije životinje i njihova staništa važni za biološku raznolikost, slagat će hranidbeni lanac koji počinje slatkovodnim račićima. Te će životinje djeca moći promotriti i digitalnom lupom. Proučavat će njihovu građu i način kretanja.

Kako su pak šumske životinje prilagođene svojim staništima, posjetitelji će moći doznati proučavanjem raznovrsnih preparata – od lubanje sivog vuka do krzna euroazijskog risa. Pri obilasku Zoološkog vrta posjetitelji mogu promotriti mnogobrojne šumske životinje – od zmija otrovnica do europskog bizona. Taj bizon koji nastanjuje šumovita područja srednje i istočne Europe, nešto je manji od svojeg američkog rođaka, no ima veće rogove i rep. Prirodni grabežljivac mu je sivi vuk, velika zvijer koja ljude fascinira od davnina.

Među vodenim životinjama edukatori će ovaj put posjetiteljima skrenuti pozornost na pjegavu slatkovodnu ražu i kalifornijskog morskog lava. Pjegava slatkovodna raža spada među rijetke raže koje su od morskog pretka evoluirale u slatkoj vodi. Danas pjegave slatkovodne raže nastanjuju lagune i rijeke središnjeg dijela Južne Amerike, a u potrazi za hranom njihove migracije mogu biti dulje od stotinu kilometara. Kalifornijski morski lav jedna je od najinteligentnijih morskih životinja. Lako usvaja različite vještine, a može zaroniti do dubine od 74 metra zadržavajući dah desetak minuta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije