Srednjovjekovni kralj

Među tvrdim zidinama Ključa zaštitu je tražio i posljednji bosanski kralj

18.05.2021.
u 08:35

S kulama i ostacima kamenih zidina na surim i okomitim liticama, srednjovjekovni grad Ključ neodoljivo podsjeća na zamke iz bajki, a drevne priče i misteriji čine ga mjestom na kojem povijest postaje bliska i uzbudljiva, piše Večernji list BiH. 

Prvi put se spominje 1323.

Izgrađen je na padinama Lubice, stjenovita brda s kojeg se prostire veličanstven pogled na rijeku Sanu, kao i na gradić koji dijeli ime s utvrdom, a razvio se tijekom stoljeća iz njezina podgrađa. Ostaci staroga grada danas su istinska turistička atrakcija i nezaobilazna destinacija za sve koji ovdje dođu. Na uzvišenju ponad utvrde ostaci su kule promatračnice i do nje se stiže uskom vijugavom stazom. Odatle puca pogled na ključku dolinu i planinske masive. Povijesni izvori kazuju kako je Ključ imao značajnu ulogu u srednjovjekovnom razdoblju, a njegovi prvi gospodari bili su velikaši iz plemićke obitelji Hrvatinića. Ime grada prvi put se spominje 1323. u povelji bosanskoga bana Stjepana Kotromanića, kojom on ključku župu daruje spomenutim velikašima. Ključ je upamćen u povijesti kao posljednje utočište bosanskoga kralja Stjepana Tomaševića i mjesto gdje se srednjovjekovna Bosna predala nadmoćnim osmanskim osvajačima. Bježeći iz Bobovca i Jajca, posljednji bosanski kralj zaštitu je potražio među tvrdim zidinama Ključa. Turski sultan Mehmed Osvajač u potjeru za kraljem poslao je snažne snage na čelu s Mahmut-pašom. On je Stjepanu Tomaševiću obećao poštedjeti život ako preda Bosnu, pa se bosanski kralj odlučio prepustiti neminovnoj sudbini.

Otisak kraljeva stopala

Legenda kaže kako se kralj sa svojom svitom spustio niz strme padine Lubice, a na jednom mjestu uočljiv je kamen u obliku stopala, navodno kraljeva. Na obali Sane janjičari su dočekali bosanskog vladara te ga proveli u logor do Mahmut-paše, a mjesto na kojem se to dogodilo i danas se zove Kraljevac. Tako je okončana samostalnost srednjovjekovne bosanske države. S vremenom je utvrda napuštena i danas su njezini ostaci svjedoci burne i bogate prošlosti. Lokalitet je opasan gustim borovim šumama, tako da je ovo mjesto idealno za odmor i razgledanje. U međuvremenu lokalne vlasti poduzele su aktivnosti u cilju njegova očuvanja i zaštite te turističke valorizacije. Restaurirane su i obnovljene dvije tabor-kule do kojih vodi asfaltir, a unutar kompleksa zidina uređene su pješačke staze kojima se može sigurno kretati. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?