Banja Luka

Među osnovcima i srednjoškolcima potvrđena šuga

šuga
02.12.2022.
u 07:48

U jednoj banjolučkoj osnovnoj školi registrirana je pojava šuge među učenicima. Iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Banjoj Luci potvrdili su za Srpskainfo da su prošlog tjedna obavili izvanredan sanitarno-higijenski nadzor u jednoj školi nakon što su zaprimili prijavu o pojavi šuge.

- U školi su zabilježena dva slučaja šuge. U pitanju su djeca koja ne idu u isti razred - rekli su iz Doma zdravlja. Napominju i da je sanitarno-higijensko stanje u školi zadovoljavajuće. Osim ove službene potvrde, roditelji tvrde da se ista zaraza ovih dana pojavila još i u nekoliko vrtića. Podsjetimo da je prije samo mjesec dana šuga registrirana i kod učenika Gimnazije.

Šuga je parazitarna bolest koja dovodi do karakterističnih promjena na koži, a liječi se preparatima po preporuci liječnika. Građani je uglavnom povezuju s lošim higijenskim i životnim uvjetima, pa su mnogi u nevjerici da se takva zaraza širi i u 21. stoljeću.

Liječnici ipak poručuju da je šuga i danas rasprostranjena diljem svijeta, a od ove bolesti mogu oboljeti ljudi svih socioekonomskih razina, bez obzira na spol, uzrast, rasu ili razinu i standard osobne higijene.

- Epidemije se češće javljaju u uvjetima kolektivnog smještaja, kao što su predškolske ustanove, starački domovi, socijalne ustanove ili u vidu obiteljskih epidemija. Članovi obitelji su u visokom riziku od zaraze. Važno je istodobno liječiti i članove obitelji - navode. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?