Skandalozna potvrda diskriminacije

Među 27 sudaca u stalnim prvostupanjskim vijećima Suda BiH samo jedan Hrvat

19.10.2016.
u 07:00

Veliku pljusku bosanskohercegovačkom pravosuđu, prije svega, Sudu BiH udario je Sud za ljudska prava u Strasbourgu kada je osporio praksu da se u vođenju postupaka za ratne zločine primjenjuju selektivno odredbe novog Kaznenog zakona BiH i Kaznenog zakona Jugoslavije s obzirom na to da su odredbe po novome zakonu retroaktivno primjenjivane i što je primjenjivan zakon koji je nepovoljniji za osuđene.

Politika, ratni zločini...

Gotovo na jednak način završavali su i sudski postupci koji su bili više političke nego pravosudne prirode koji su se vodili protiv najviših političkih i državnih dužnosnika. Uglavnom protiv Hrvata i Srba. Dragan Čović, Mirko Šarović, Mladen Ivanić. A jednako se odnosi i na procese ratnih zločina. Uglavnom se sudi Hrvatima i Srbima te se nastoji posljednji rat iskoristiti kako bi se uglavnom vojne čelnika iz ta dva naroda prikazalo zločincima, a onda izmijenila i istina novim povijesnim “istinama”. Da to niša ne treba čuditi, pokazuje i sastav stalnih prvostupanjskih vijeća Suda BiH, najviše redovite sudske institucije u odjelima za ratne zločine te organizirani kriminal i korupciju. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?