Dan općine Usora

Medicinskoj sestri Ivi Ivkić Plaketa Općine Usora za životno djelo

18.05.2022.
u 16:26

Dan općine Usora i Dan 110. brigade Hrvatskoga vijeća obrane Usora obilježeni su svečanim mimohodom, svečanom sjednicom Općinskog vijeća, izložbom ratnih fotografija...

Svečano je obilježen Dan općine Usora i Dan 110. brigade Hrvatskoga vijeća obrane Usora, piše Večernji list BiH. Program obilježavanja Dana općine Usora i Dana 110. brigade Hrvatskog vijeća obrane Usora počeo je svetom misom u župnoj crkvi sv. Ante u Sivši za sve poginule, umrle i nestale branitelje Usore u Domovinskome ratu.

Zahvalnost za život

Svetu misu predslavio je župnik u Sivši fra Ivica Vidak u koncelebraciji sa župnicima u Doboju vlč. Jurom Babićem, vlč. Bartolom Lukićem, župnikom u Žabljaku, vlč. Ivanom Ravlićem, župnikom u Tesliću, i vlč. Ilijom Marinovićem, župnikom u Jelahu. Bilo je nazočno oko 200 vjernika. Među nazočnima bili su i načelnik općine Usora Zvonimir Anđelić i predsjednik Općinskoga vijeća Usora Anto Matić, uz ostale uzvanike.

U propovijedi je fra Ivica naglasio kako boravak u Božjoj blizini čini čovjeka sretnim: - U Božjoj blizini živi onaj tko živi čisto, vjerno i predano. Iskazujemo ovom svetom misom Bogu zahvalnost za život svih onih koji su položili svoje živote za Usoru, svoju domovinu, iskazujemo mu zahvalnost za naše skupove, zahvalnost za vođenje na našim putevima, koji nas spašava od svih zala i nezgoda. Stoga za nas vjernike nema bezizlazne situacije. Imamo izlazi iz svakoga križa i po našoj zasluzi izlazimo iz svojih grobova na novi život. Svima nam je prijeći ovaj most života u prekogrobni život gdje nas čeka kruna nebeske slave - naglasio je župnik Vidak u svojoj propovijedi.

Nakon svete mise uslijedio je svečani mimohod od crkve do središnjega spomen-obilježja u Srednjoj Omanjskoj u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih ih Domovinskog rata, kojom su prigodom barjake nosili pripadnici 110. brigade HVO-a Usora. Vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici Udruge poginulih, nestalih i umrlih branitelja općine Usora. Poginulo je 110 branitelja, ranjeno oko 500 te mučkih ubijeno 17 osoba. Još su mnoge udruge i predstavnici položili cvijeće i zapalili svijeće. Upriličeno je i puštanje 110 balona u čast 110 poginulih branitelja Usore.

Svečana sjednica Općinskoga vijeća Usora održana je u sportskoj dvorani Osnovne škole. Načelnik općine Usora Zvonimir Anđelić iznio je činjenice od prošle godine do danas istaknuvši kako je u ovoj maloj općini zaposleno 2050 osoba, što je jako lijep broj. Pročitan je i govor pukovnika Ante Bajića koji je bio na čelu 110. brigade HVO-a u vrijeme rata u Usori.

Održani su i drugi pozdravni govori, a svečanosti su nazočili i načelnici susjednih općina i brojni drugi gosti. Uručeno je oko 20 priznanja i Plaketa Općine Usora za životno djelo za 2022. godinu, koja je dodijeljena medicinskoj sestri Doma zdravlja "Prim. dr. Mijo Grgić" Usora Ivi Ivkić za doprinos u radu zdravstvene zaštite, ujedno i prvoj ženi koja je dobila općinsko priznanje. Po okončanju svečane sjednice gosti su se uputili na prigodni domjenak u Svadbeni salon "Tokić".

Program obilježavanja nastavio se jučer izložbom ratnih fotografija i drugih materijala 110. brigade HVO-a Usora u organizaciji JU Opća knjižnica Usora i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata HVO-a Usora. Izložba predstavlja raritetna događanja i zgode koji ostaju za povijest te neke članke iz vremena rata, uglavnom vlč. Ivana Ravlića koji je tada bio župnik u župi Žabljak u Usori.

Njemu je direktorica JU Opća knjižnica Usora Daliborka Matošević povjerila referat o bojovnicima stradalima u ratu. Župnik Ravlić, sada na dužnosti župnika u Tesliću, predstavio je izvješće na otvorenju o (ne)brizi za bojovnike sada u mirno doba i skrbi za njih te kazao: "Naši bojovnici nikada ne smiju biti zaboravljeni".

Ponos i radost koju u sebi osjećamo zbog naših pokojnika, branitelja stradalih u ratu nisu znak trijumfalizma ni uznositosti, nego izraz ljubavi i vjernosti prema dragoj nam domovini BiH. Ljepota naše zemlje, za koju su se stoljećima i naraštajima prolijevale suze i krv, podsjeća na veličinu Božjeg dara i promisli koje nam je dobri Bog dao. Sveta žrtva naših branitelja i civila koji su svoje živote nesebično i odlučno ugradili u temelje bosanskohercegovačke suverenosti i neovisnosti obvezuje nas na neizmjernu i duboku zahvalnost.

Trajna obveza

Neka dan otvaranje izložbe i svi dani koliko će izložba biti otvorena budu dani zahvalnosti za slobodu po neprocjenjivoj žrtvi najhrabrijih, najodaniji naših dragih branitelja. Spomen na njih trajno nas obvezuje i ne smije izblijedjeti u mijenama vremena i života pred sve jačom navalom agresivnog relativizma koji izgleda relativno ugađajući vremenu i pojedinim osobama od ovozemaljskog interesa. Dani općine protekli su u lijepom ozračju. Tako su mnoge uspomene dozvane u sjećanje i ne smiju se nikada zaboraviti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije