Nakon legalizacije

Medicinski kanabis u hrvatskim ljekarnama, ali zbog visoke cijene prodaje za sada nema

05.07.2016.
u 09:00

Kapsule medicinske marihuane odnedavno se nalaze na policama ljekarni u Hrvatskoj i bez obzira na dugogodišnju borbu da se medicinska marihuana legalizira kako bi bila dostupna oboljelima od teških bolesti, prema saznanju Al Jazeere, lijek koji se sada može legalno nabaviti još nitko nije kupio, piše Večernji list BiH. Pretpostavlja se kako je razlog tome visoka cijena. Naime, u ovisnosti o potrebnoj dozi, cijena se može popeti na više od 200 eura. Naime, liječenje medicinskim kanabisom ne pokriva HZZO pa će ga pacijenti plaćati sami, ovisno o dozi, od 160 pa do 265 eura. Lijek se izdaje isključivo uz recept obiteljskog liječnika te uz prethodnu preporuku specijalista. “Mora se upisati u knjigu narkotika i izdaje se na dvostruki recept, mora imati svoj evidencijski broj i svaki put pacijent mora doći liječniku kako bi dobio recept. Maksimalno se u mjesec dana smije izdati po 7,5 grama lijeka”, rekao je liječnik obiteljske medicine Dragan Soldo za Al Jazeeru. U prodaji se nalazi kao biljni pripravak koji je inkapsuliran u dvije jačine, od 5 miligrama THC-a i CBD-a i 2,5 mg i 2 mg CBD-a.

Inicijativa za legalizaciju medicinske marihuane pokrenuta je i u BiH te bi ona uskoro i kod nas mogla biti dostupna u ljekarnama. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije