MAJA EPP IZ SLAVONIJE

Medicinska sestra o radu u Austriji: 'I za najskuplje preglede čeka se najdulje mjesec dana'

28.03.2023.
u 14:44

Ona je u Beču počela na poslovima pomoćnog osoblja na ginekologiji bečke bolnice Barmherzige Bruder te je dogurala do mjesta instrumentarke i glavne sestre na operacijama u ortopedskoj bolnici Herz Jesu. Kaže da je kao medicinska sestra u Austriji imala neto mjesečnu plaću između 1800 i 2000 eura. 

Medicinska sestra iz Slavonije Maja Epp radila je u više bečkih bolnica. U Beč je došla u kolovozu 1992. s kćeri i bivšim suprugom iz tada ratom zahvaćene Hrvatske. U hrvatskom zdravstvenom sustavu posebno joj smeta "opća štednja, čak i na specijalističkim pregledima te izuzetno dugo čekanje na preglede".

– Toga u Austriji nema. I za najskuplje preglede poput MR-a termin dobiješ najkasnije za nekoliko tjedana ili mjesec dana. A u Hrvatskoj za godinu ili dvije pa tko živ, tko mrtav. To je velika boljka hrvatskog zdravstvenog sustava za koju se mora naći rješenje – istaknula je hrvatska medicinska sestra iz Beča.

 

– Ono u čemu hrvatski zdravstveni sustav prednjači jest daleko veća kvaliteta medicinskog osoblja u odnosu na ono u Austriji. Zato su naši ljudi posebno cijenjeni bez obzira na to gdje dođu. Medicinske sestre u Hrvatskoj puno više uče. Kada sam ja došla u Beč, imala sam srednjoškolsko medicinsko obrazovanje i maturu, a austrijske se sestre tada imale trogodišnju školu bez mature. Razlika je i kod liječnika. Naši liječnici, za razliku od austrijskih, ne traže po kodeksu lijekove koje trebaju prepisati pacijentu, oni to znaju napamet – napomenula je Maja.

 

Ona je u Beču počela na poslovima pomoćnog osoblja na ginekologiji bečke bolnice Barmherzige Bruder te je dogurala do mjesta instrumentarke i glavne sestre na operacijama u ortopedskoj bolnici Herz Jesu. Kaže da je kao medicinska sestra u Austriji imala neto mjesečnu plaću između 1800 i 2000 eura.

– Plaća je bila pristojna i, ono što je najvažnije, sigurna. Visina plaće ovisi o tome gdje radiš. Javne bolnice imaju isti standard, a privatne svaka svoje propozicije.

No naša sugovornica ističe da, unatoč svim navedenim prednostima austrijskog zdravstvenog sustava, nikada kao stranac, bez obzira na to koliko si dobar, nećeš biti cijenjen kao tvoja kolegica ili kolega Austrijanac. I da je to ono što te na neki način boli, a o čemu mladi koji odlaze u inozemstvo malo ili gotovo ništa ne znaju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?