Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Međunarodne institucije prave grešku u BiH jer favoriziraju pojedine političare

06. lipnja 2018. u 12:31 0 komentara 196 prikaza
Mladen Ivanić

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić sastao se danas u Beogradu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Nakon sastanka obratio se novinarima, uz ostalo i riječima da se protivi uplitanju međunarodne zajednice u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine.

"Međunarodne institucije u Bosni i Hercegovini prave grešku jer favoriziraju pojedine političke dužnosnike i pokušavaju ih afirmirati. Često je bio slučaj da su Republiku Srpsku zbog toga kritizirali. Ključ je neutralnost međunarodnih institucija. Ja se nadam da će Vijeće za implementaciju mira zauzeti neutralnu poziciju", kazao je Ivanić, prenosi Klix.ba. 

Napomenuo je da se nada kako neće biti odskakanja pojedinih zemalja Vijeća za implementaciju mira i da njemu to djeluje kao neka vrsta pozitivinijeg pristupa međunarodnih institucija.

Kada je riječ o cestovnom povezivanju Sarajeva i Beograda, kazao je da Bosna i Hercegovina sada, u biti očekuje novi korak od zemlje koja je pokazala najveću spremnost da podrži taj projekt.

"Pri narednom susretu, a očekujem da će to biti do jeseni, mi ćemo imati njihov stav kako oni vide projekt i kakva financijska konstrukcija treba da bude. Posao nije nešto što će se brzo završavati", rekao je Ivanić. 

Prema njegovom mišljenju, od izmjena Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini nema ništa. 

"Svjesni su da do promjena ne može doći. Pogrešan su pristup odabrali od početka tako što su problem gurali jednoj instituciji. To treba biti dogovor između stranaka u FBiH, u Sarajevu, dominantno SDA i HDZ-a. I ostalih stranaka", kazao je Ivanić.

Osvrnuo se i na migrantsku krizu kazavši da je blizu pet tisuća migranata ušlo u Bosnu i Hercegovinu, od kojih je veliki broj izašao iz BiH. 

"Nije njima želja da ostanu u BiH. Ne vide BiH kao zemlju budućnosti. Mi ne smijemo podcijeniti zlouporabe migrantske krize. Mi granicu moramo kontrolirati puno češće", zaključio je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.