ured za međunarodnu suradnju

Međunarodna akademska zajednica prepoznaje nas sve više zbog predanoga rada na internacionalizaciji

07.12.2018.
u 19:00

Ured Sveučilišta u Mostaru nedvojbeno je jedan od najaktivnijih sveučilišnih ureda. Imperativ Sveučilišta je poticati i promicati mobilnost studenata i nastavnika u cilju širenja baze znanja i omogućavanja razvoja različitih karijera svih pojedinaca zaposlenih na Sveučilištu, ali i općenito razvoja Sveučilišta i njegove poboljšane kompetitivnosti u međunarodnim okvirima.

• Sveučilište u međunarodnim mrežama i asocijacijama

Sve to usmjerava sveučilišni Ured za međunarodnu suradnju da zajedno s uredima za međunarodnu suradnju ustrojbenih jedinica svoje aktivnosti usmjeri na snažnije uključivanje u međunarodne mreže i asocijacije. Sveučilište je, tako, u statusu člana vrlo važnih europskih i regionalnih mreža kao što su DRC (Danube Rectors’ Conference), EUA (European University Association) RCAA (Rectors’ Conference of the Alps-Adriatic Universities) UniAdrion, gdje je Sveučilište u Mostaru i član Upravnog odbora, EUCEN (European University Continuing Education Network) i Rektorski zbor RH, u kojemu je Sveučilište u Mostaru pridruženi član.

• Međusveučilišna suradnja

S druge strane, SUM intenzivno radi na kreiranju poticajnog okružja za međunarodne istraživačke aktivnosti, ali i globalnu sveučilišnu prepoznatljivost i s tim u svezi Sveučilište u Mostaru potpisalo je 45 različitih pravnih oblika međusveučilišne suradnje (27 sporazuma o međusveučilišnoj suradnji, pet memoranduma o razumijevanju i 13 ugovora o međusveučilišnoj suradnji) sa sveučilištima iz Austrije, Njemačke, Španjolske, Italije, Rusije, Rumunjske, Poljske, Albanije, Češke, Slovenije, Slovačke, Portugala, Francuske, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Republike Hrvatske. Svi potpisani oblici međusveučilišne suradnje imaju isti cilj - poticati istraživačke aktivnosti ustanova, poticati sve vrste mobilnosti i akademski razvoj studenata te nastavnog osoblja.

Mobilnost studenata i nastavnoga osoblja

Sveučilište u Mostaru svoju globalnu sveučilišnu prepoznatljivost i kompetitivnost želi ostvariti i kroz mobilnost studenata, nastavnog i administrativnog osoblja, što mu je uvelike omogućio i europski program za potporu mobilnosti Erasmus + (KA 1 – Key Action 1). Sveučilište se u taj program uključilo kroz potpisivanje sporazuma (Erasmus + KA1 Agreements) koji osiguravaju odlazne i dolazne mobilnosti domaćim i inozemnim studentima, nastavnicima i administrativnome osoblju, i to s ustanovama s kojima imamo potpisane ugovore (Belgija, Nizozemska, Španjolska, Portugal, Poljska, Estonija, Rumunjska, Francuska, Austrija, Slovačka, Norveška, Latvija, Turska i Hrvatska). U programskom razdoblju (Erasmus) 2015. - 2018. SUM bilježi 71 odlaznu studentsku mobilnost i 11 dolaznih, a u istom programskom razdoblju 97 odlaznih mobilnosti nastavnika i 37 dolaznih nastavnika s visokoobrazovnih ustanova zemalja potpisnica. Statistike pokazuju kako je najviše ostvarenih mobilnosti bilo sa sveučilištima iz Granade, Poljske, Češke, Austrije i Republike Hrvatske.

Suradnja s veleposlanstvima u BiH

Sveučilište u Mostaru preko svoga Ureda za međunarodnu suradnju bilježi proaktivnu suradnju s brojnim veleposlanstvima u BiH.

Sveučilišta u Mostaru i Veleposlanstvo Francuske u Bosni i Hercegovini

Konkretnija suradnja francuskog Veleposlanstva i SUM-a počela je na Filozofskom fakultetu uvođenjem kolegija iz francuskog jezika kao izbornog predmeta u akademskoj godini 2016./2017. Od tada u svakom semestru širimo ponudu pa trenutačno studenti imaju mogućnost učiti francuski jezik kroz kolegije: Francuski jezik 1, 2, 3 i 4 na preddiplomskom te Francuski jezik i kultura na diplomskom studiju. Francusko Veleposlanstvo stavlja nam na raspolaganje lektora francuskog jezika. Sveučilište je podnijelo zahtjev za članstvo u Međunarodnoj sveučilišnoj agenciji za frankofoniju i vrlo skoro, najvjerojatnije već do kraja godine, očekujemo dobiti status promatrača u organizaciji koja okuplja više od 800 sveučilišta i istraživačkih centara, što će nam značajno produbiti i proširiti mogućnost suradnje i jačanja kako francuskog jezika na našem Sveučilištu tako i veza iz svih područja znanstveno-istraživačkog rada.

• Sveučilište u Mostaru i Veleposlanstvo Ruske Federacije u BiH

Nakon potpisivanja ugovora o međusveučilišnoj suradnji između prestižnih ruskih sveučilišta i Sveučilišta u Mostaru, na Sveučilištu je otvoren Ruski kutak koji omogućuje suradnju, interakciju i druženje studenata koji pohađaju studij ruskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu. U želji da se ojača znanstveno-istraživačka suradnja te ostvari mobilnost s ruskim sveučilištima, Sveučilište je posjetio i veleposlanik Ruske Federacije u BiH Peter Ivancov koji je studentima predstavio mogućnosti školovanja na visokoobrazovnim ustanovama Ruske Federacije.

• Sveučilište u Mostaru i Veleposlanstvo Španjolske u BiH

Još jedan veleposlanik nedavno je posjetio Sveučilište u Mostaru. To je španjolski veleposlanik u BiH José María Valdemoro Giménez koji je tom prigodom inicirao tješnju suradnju sa Sveučilištem kroz dolazak lektora za španjolski jezik na kolegiju španjolskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu. Ovaj kolegij otvoren je svim zainteresiranim studentima SUM-a. Posebno bi trebao biti zanimljiv onima koji žele ostvariti mobilnost na španjolskim ustanovama visokog obrazovanja koje nerijetko uvjetuju dolazak studenata poznavanjem španjolskog jezika. Završetkom ovog kolegija student će dobiti primjerenu i za španjolske visokoobrazovne ustanove prihvatljivu potvrdu o poznavanju španjolskog jezika.

• Sveučilište u Mostaru i Veleposlanstvo Kine u BiH

Globalna uloga Kine ostavila je svoj trag i na Sveučilištu u Mostaru. Naime, kinesko Veleposlanstvo u BiH iniciralo je međusveučilišnu suradnju koja je rezultirala i prvim mobilnostima naših studenata u Kinu te pokretanje kolegija Osnove kineskog pisma. U suradnji Sveučilišta i kineskog Veleposlanstva za taj kolegij, koji je otvoren za sve zainteresirane studente Sveučilišta, angažirana je lektorica iz Kine.

• Sveučilište u Mostaru i Veleposlanstvo Italije u BiH

Nedvojbeno, jedno od najaktivnijih je svakako talijansko Veleposlanstvo u BiH koji ujedno bilježi i najdulju suradnju sa Sveučilištem. Ona se, prije svega, zrcali u pokretanju studija talijanskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu, a potom i na suradnju koju kontinuirano inicira Veleposlanstvo Italije u BiH kroz uključivanje Filozofskog fakulteta u tradicionalni godišnji događaj “Tjedan talijanske kulture i jezika”.

Staff Week Training

Ured za međunarodnu suradnju prvi put na SUM-u planira u ovoj akademskoj godini organizirati “Staff Week Training” koji je jedan od najboljih načina promoviranja mobilnosti i aktualiziranja svih njegovih bitnih elemenata. Tako će na “Staff Week Trainingu” ključna tema biti prepoznavanje mobilnosti na visokoobrazovnim ustanovama o kojemu će govoriti iskusni profesori sa sveučilišta iz regije. Tema je i primjena i značaj digitalnih tehnologija u procesu mobilnosti, kao i značaj sveučilišta u procesu cjeloživotnog učenja. “Staff Week Training” u fokus će staviti i prioritetne sektora razvoja, poput turizma, te otvoriti mogućnost projektne suradnje s partnerskim ustanovama. Očekuje se dolazak predstavnika s 20-ak partnerskih ustanova iz Europe i regije. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?