listu "balkanskih" crnih vina

Među najboljim balkanskim vinima i čitlučko "Blatina de broto"

05.01.2019.
u 16:02

U izdanju engleskog časopisa Decanter u prosincu, Caroline Gilby, jedna od najvećih poznavateljki istočnoeuropskih vina, predstavila je svoju listu "balkanskih" crnih vina, koja se isplati potražiti. Među njima je i vino Blatina de broto Vinarije Čitluk, prenosi Indikator.ba.

Gilbyeva je britanski stručnjak za vino s prestižnom titulom Master of Wine (najveće moguće ime u vinskom svijetu), a istaknula je 12 velikih crnih vina s Balkana. U stvari, ona se, kako piše Decanter, fokusirala na zemlje bivše Jugoslavije i predstavila je šest glavnih vinskih nacija istočno od Jadrana. 

"Ovo je kutak vinskog svijeta, koji se zaista ponovno otkriva. Na svom vrhuncu, Jugoslavija je imala 220.000 hektara zasađenih vinovom lozom i bila je jedan od deset najvećih proizvođača vina na svijetu. Danas je regija ponovno postala vruća točka za dinamične, kvalitetne proizvođače vina, pri čemu svaki narod na svoj način razvija tipične identitete. Iako su bijela vina iz ovog područja vjerojatno poznatija, raznolikost crnih vina proizvedenih iz domaćih i međunarodnih sorti će najvjerojatnije stimulirati vašu potragu, napisala je Gilby. 

Među najbolja crna vina prema njenom mišljenju su: 

- Reddo, 2015, Burja, Barbera, 2016, Guerila, Carolina rdeča, 2015, Jakončič, Merlot opoka, 2013, Marjan Simčič , Pinot noir, 2016, Pasji rep (Slovenija). 
- Barovo, 2015, Tikveš (Makedonija), 
- Il primo, 2017, Fakin (Hrvatska) 
- Plavac Mali, 2014, Ahearne (Hrvatska) 
- Prokupac Radovan, 2015, Čokot (Srbija) 
- Clemente, 2013, Damjanić (Hrvatska) 
- Grimalda Red, 2015, Matošević (Hrvatska) 
- Blatina de broto, 2016, Čitluk (Bosna i Hercegovina)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije