senator upozorava

McCain: Balkan će opet planuti, SAD se mora više angažirati

29.04.2017.
u 07:00

John McCain, a republikanski senator iz Arizone upozorio je da SAD ne smiju više ignorirati događaje u zemljama Zapadnog Balkana. U autorskom tekstu za list ‘The Washington Post’ McCain je naglasio da je Washington odsutan u ovoj regiji koja je blizu točke ključanja.- Ovaj mjesec proveo sam putujući kroz sedam zemalja Jugoistočne Evrope i tom prilikom sam se zaustavio i u Sarajevu. Stao sam na stope na Latinskoj ćupriji, na uglu ulice koja je promijenila svijet, gdje je atentator ubio prestolonasljednika Franza Ferdinanda što je bio okidač za krug nasilja i rata koji je obilježio prvu polovicu 20. stoljeća i Jugoistočnu Evropu. Bio je to snažan podsjetnik na staru poslovicu da se povijest ne ponavlja sama od sebe, ona se vraća. Jugoistočna Evropa, regija koja sjedi na raskršću povijesti, ponovno se suočava s rastućim izazovima, a SAD treba obratiti na to veću pažnju. Ekonomski rast širom većeg dijela regije je nedovoljan da bi mladi ljudi vidjeli tu šansu da žive i ispune svoje ciljeve. Učmala poduzeća u državnom vlasništvu, bizantinski propisi i široko rasprostranjena korupcija često stoje na putu ostvarivanja neiskorištenoga gospodarskog potencijala ove regije. Izbjeglička kriza nametnula je teške terete narodima u ovom dijelu Europe. Političke tenzije rastu. Makedonija je usred političke krize. Albanske opozicijske stranke bojkotiraju parlament od veljače. Budućnost jedinstvene BiH ostaje neizvjesna. Nedavne provokacije su pogoršale postojeće napetosti između Kosova i Srbije i ugrozile napredak prema normalizaciji odnosa između dvije zemlje, navodi McCain.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Pavel ic
Pavel ic
12:50 29.04.2017.

Evrope i to tri puta zaredom. Dali je to slučajnost ili nesposobnost struke pa se članci i mišljenja prepisuju iz kurira ili blica.znam da budete moje mišljenje obrisali jer vi druga ne poštivate

MA
Marijan
20:43 29.04.2017.

Amerika je napravila kardinalnu grešku,što nije dopustila da se Banja Luka zauzme, da je to učinjeno sada ne bi imali problema sa takozvanom republikom srpskom.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije