fup uradio procjenu rizika

Matej Živković i dalje je pod najvišim stupnjem zaštite

Matej Živković
LinkedIn
16.02.2024.
u 19:15

Iz FUP-a navode i kako su uradili procjenu rizika te mu dodijelili najviši stupanj zaštite. Istragu o atentatu vodi Tužiteljstvo Sarajevske županije

Dana 16. ožujka navršit će se dvije godine od pokušaja atentata na prof. Mateja Živkovića, zamjenika predsjednika Povjerenstva za vrijednosne papire FBiH i svjedoka u nekoliko predmeta iz oblasti gospodarskog kriminala. Pokušaj Živkovićeve likvidacije, drugi u nepunih mjesec dana, koji se dogodio 16. ožujka 2022., bio je predmet žestoke rasprave koja se krajem siječnja vodila u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, na čijem dnevnom redu se našlo i izvješće o radu Povjerenstva za vrijednosne papire FBiH. Iako izvješće nije usvojeno, zastupnici su na prijedlog Odbora za ekonomsku i financijsku politiku usvojili nekoliko zaključaka koji se najvećim dijelom odnose na unaprjeđenje tržišta vrijednosnim papirima u FBiH. No, jednim od zaključaka zatraženo je i rasvjetljavanje pokušaja ubojstva člana Povjerenstva za vrijednosne papire FBiH. Zaključci su proslijeđeni Vladi Federacije BiH, koja je informaciju o istrazi zatražila od Federalne uprave policije. Iz ove institucije su im odgovorili da istragu o atentatu na prof. Živkovića vodi Tužiteljstvo Sarajevske županije, u suradnji sa SIPA-om. U aktu koji su uputili Vladi FBiH iz FUP-a navode i kako su uradili procjenu rizika sigurnosti za zamjenika predsjednika Povjerenstva za vrijednosne papire Federacije BiH te mu dodijelili najviši stupanj zaštite. - Sigurnosne prijetnje za istog mogu se podvesti pod najviši stupanj ugroženosti visokorizične skupine prijetnji, tzv. crveni stupanj kritično ugrožene osobe, za koji je predviđena, među ostalim, 24-satna fizička zaštita po mjestu stanovanja, mjestu rada i u pokretu - stoji u dopisu koji je FUP uputio Vladi FBiH. Iz odgovora FUP-a jasno je da je Matej Živković i dalje meta napada, po svemu sudeći onih koji su ga već dva puta pokušali likvidirati kako bi spriječili procesuiranje gospodarskog kriminala u više predmeta u kojima je prof. Živković svjedok. Najviši stupanj zaštite potvrđuje da mu život ovisi o sposobnosti sigurnosnih agencija da ga fizički zaštite te učinkovitosti pravosuđa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?