Predsjednik VM FBiH

Mate Lončar: Siguran sam da naše zalaganje i trud neće biti uzaludni

15.12.2015.
u 07:00

Prvi predsjednik Vijeća mladih Federacije BiH je Mate Lončar iz Posušja. Kandidirala su ga tri vijeća koja djeluju u ZHŽ-u

Proces uspostave Vijeća mladih Federacije krenuo je još 2010. godine kada je usvojen Zakon o mladima Federacije BiH kojim je predviđeno da na svim razinama u Federaciji djeluju organizacije koje su legalna i legitimna predstavnička tijela mladih, piše Večernji list BiH. Okončanje ovog procesa počelo je u kolovozu ove godine, nakon formiranja Vijeća mladih ZHŽ-a i uspostavljanja inicijativnog odbora Vijeća mladih Federacije. Zapadnohercegovačka županija je kao kandidata za predsjednika Vijeća mladih FBiH predložila Matu Lončara, predsjednika Vijeća mladih Posušje, čiji su rezultati posljednjih godina primjer predanog i uspješnog rada.

Adekvatnija politika

Lončar se u razgovoru za "Večernji list" osvrnuo na proces formiranja Vijeća, te je zahvalio na podršci svim kolegama, a osobito članovima vijeća mladih u svom Posušju, Grudama i Širokom Brijegu koji su mu ukazali povjerenje. - Kao predsjednik, zajedno s kolegicama i kolegama, u budućem mandatu od dvije godine zalagat ću se za stvaranje kvalitetnih temelja adekvatnije politike prema mladima. Sjednice Upravnog odbora uvijek ćemo održavati u drugoj općini ili gradu FBiH. Radit ćemo na promociji pozitivnih primjera mladih kojih ima mnogo i ukazivati na probleme s kojima se mladi susreću. Poticati kvalitetniju provedbu Zakona o mladima Federacije BiH na svim razinama, te što skorije usvajanje strategije za razvoj Federacije BiH prema mladima 2016. – 2020. Poticat ćemo formiranje vijeća mladih u četiri županije u kojima taj proces nije završen, kao i formiranje u općinama i gradovima u kojima nemam vijeća mladih, kazao je, između ostalog, Lončar naglasivši da će surađivati i s institucijama i udrugama, kako domaćima tako i međunarodnima, a koje žele pomagati mladima u BiH. Istaknuo je kako je čast i zadovoljstvo biti dio ove priče.

"Mala vojska ljudi"

- Trudit ćemo se i djelovati u skladu s mogućnostima, a siguran sam da naše djelovanje i trud neće biti uzaludni, kaže. Na upit o tome hoće li se ovaj izbor odraziti na rad Vijeća mladih Posušje kazao je kako iza tog vijeća djeluje "mala vojska ljudi" od kojih svatko nosi zasluge. -U Vijeću mladih Posušje djeluje "mala vojska ljudi" i svatko od njih nosi dio zasluge za ovakav rad, ovakvu organizaciju i rezultate. Ja ostajem u Vijeću mladih općine Posušje i nastavljam raditi, kao i do sada, sa svojim prijateljima, prije svega, jer s vremenom rodila su se tu divna prijateljstva. Na razini ZHŽ-a, Josipa Zorić, predsjednica Vijeća mladih Grude, Josip Zelenika predsjednik Vijeća mladih grada Širokog Brijega, i ja, i dalje ćemo zajedno raditi na inicijativama i prijedlozima, poticati aktivizam mladih i suradnju s Vladom ZHŽ kao i povezivanje mladih unutar naše županije, kaže nam Lončar. Njegova je želja da svatko u federalnom Vijeću mladih svoju dužnost obavlja na najbolji mogući način i da se predanim radom naprave koraci prema boljoj budućnosti. - Nadam se da će vijeća mladih pomagati mnogim mladim ljudima na svim razinama, potaknuti ih na stvaranje ideja, realizaciju projekata i postizanje ciljeva čiji će se konkretni značaj ogledati u društvu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?