Povijesni datum 18.11.

Mate Boban bio je jako ozbiljan i zabrinut pred utemeljenje Herceg Bosne, slušao je vijesti iz Vukovara, Škabrnje...

Mate Boban
18.11.2023.
u 08:59

Datum je 18. studenoga, jedan od najvećih u povijesti hrvatskog naroda, gdje god se on nalazio. Na današnji dan 1991. godine Mate Boban sa suradnicima utemeljio je Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu. U istim trenucima padao je grad heroj - Vukovar. Osluškivalo se, pratilo situaciju, razgovaralo..., a napetost se osjećala u svemu vezanom uz taj povijesni dan i datum. Herceg Bosna morala je biti svjetlo tog tmurnog dana. Petar Majić bio je jedan od najbližih suradnika i prijatelj Mate Bobana, svojedobno zastupnik u Parlamentu Federacije BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH te prvi predsjednik Izvršnog odbora općine Grude koji je utemeljen 3. prosinca 1990. godine.

Vijesti stizale sa svih strana

- Vrijeme je bilo tmurno, oblačno - prisjeća se za Večernji list Petar Majić dok kroz razgovor otvaramo temu Herceg Bosne. O tom datumu, tom ponedjeljku prije 32 godine, mnogo je rečeno, ali uvijek postoji nešto novo, nešto što nas tjera da stalno razmišljamo o tom povijesnom trenutku, o Herceg Bosni, Vukovaru... - Kakav je bio Mate Boban tog dana? - pitamo Majića. - Mate je, naravno, bio jako ozbiljan i zabrinut, kao i svi drugi koji su tog dana bili u hotelu Grude. Jer vijesti su stizale sa svih strana - Vukovar, Škabrnja, Dubrovnik, Sinj, Zagreb, Sarajevo pa do Europske unije - prisjeća se Majić otkud se sve dobivalo informacije tog dana i što se sve događalo u tih nekoliko sati. Tridesetak predstavnika općina, nekoliko zastupnika i hrvatskih članova Vlade BiH tog dana okupilo se u Grudama. Sjednica koja je trebala početi u 11 sati nije počela u zakazano vrijeme. Mate Boban ostao je dulje osmišljavati, pisati i koncipirati nacrt ideje o utemeljenju Hrvatske zajednice Herceg Bosne, donosi Večernji list. - Cijeli moj dosadašnji život bio je priprema za ovaj trenutak - rekao je Winston Churchill u praskozorje najvećih krvoprolića II. svjetskog rata obraćajući se britanskom Parlamentu, a u tom stilu zamišljamo i Matu Bobana dok piše svoj proglas za utemeljenje Herceg Bosne. Svjestan je bio kako agresor neće stati, a šutnja Alije Izetbegovića i pogrešne procjene prisiljavale su Bobana i hrvatske sinove onog vremena na odgovor, reakciju. I reakcija je stigla, odnosno učinjena 18. studenoga prije 32 godine. Prisjeća se Majić, bilo je to u poslijepodnevnim satima - utemeljena je Herceg Bosna. Ali je i pao Vukovar, onaj grad heroj u kojem su prethodno živote za slobodu dali Blago Zadro i Blago Tica, obojica rodom iz općine Grude.

Boban je u svakom svom javnom istupu isticao i zalagao se za jednakopravnost svih u BiH. Ovih dana zapaljene su svijeće i položeno cvijeće na njegov grob u rodnom mu mjestu, kao i uz spomenik Herceg Bosni i braniteljima u Grudama.

Obrana svoga doma i domovine

Vladimir Šoljić, svojedobno ministar u Herceg Bosni i predsjednik Vlade Federacije BiH, istaknuo je kako je ideja Hrvatske zajednice Herceg Bosne sačuvala Hrvate u BiH. - Odluka o osnivanju Herceg Bosne bila je prava i pravodobna. Rekao bih, i u posljednji trenutak donesena jer je tada nama bilo potpuno jasno da se rat iz Hrvatske prenosi u Bosnu i Hercegovinu i to je bio temelj obrane Hrvata u BiH. Herceg Bosna je ideja koja je Hrvate sačuvala ovdje - zaključio je Vladimir Šoljić. •

Veliki prilog o utemeljenju Herceg Bosne i padu Vukovara pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije