Noćnjak 2019.

Maslinari i uljari u Neumu: “Zlatnom amforom” nagrađeni HNŽ i ZHŽ

23.03.2019.
u 10:30

U organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije u Neumu je otvorena 21. međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2019. koja je svoj uvodni dio počekom ožujka imala u Splitu. Specifičnost je da se po prvi put održava u dvjema državama – BiH i Hrvatskoj.

Brojni uzvanici

Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, zahvalio je svima koji su poduprli 21. izdanje Noćnjaka. Uz ostalo je istaknuo dobru suradnju s Hercegovačko-neretvanskom i Zapadnohercegovačkom županijom te ministarstvima poljoprivrede i regionalnog razvoja Republike Hrvatske, a posebice je pozdravio goste iz Slovenije te Bara i Ulcinja u Crnoj Gori. Govorili su i prof. dr. Marko Ivanković, ravnatelj Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara, glavnog suorganizatora manifestacije, te dr. Živko Matuško, načelnik općine Neum. Visoki pokrovitelj skupa je Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica RH. Skupu su se obratili i ponosni pokrovitelji Nevenko Herceg, premijer HNŽ-a, i Zdenko Ćosić, premijer ZHŽ-a, i drugi. Noćnjak je otvorio Krešimir Ivančić, izaslanik Tomislava Tolušića, ministra poljoprivrede RH. Prvo priznanje “Don Frano Ivanišević” za unaprjeđenje zajedničke poljoprivredne proizvodnje, posebno maslinarstva i uljarstva, dobila je Družba školskih sestara franjevki Krista Kralja – Provincija Svete Obitelji u Hercegovini. Priznanje uljarskoj zadruzi za 2018. pripalo je udruzi Hercegovački plodovi Mediterana iz Stoca te PZ-u Pakoška, Paskoštane. Priznanje “Joško Niskota” za uzorne maslinare dobili su Josip Matić Lolo i Pero Matić – Kapetan, maslinari iz Broćanca u neumskoj općini, Slavko Ramljak, maslinar iz Čapljine, i Dragan Mikulić, maslinar iz Ljubuškog. Priznanjem “Zlatna amfora” nagrađene su Hercegovačko-neretvanska i Zapadnohercegovačka županija. Doc. dr. sc. Mario Bjeliš dobio dobio je priznanje “Pavle Bakarić” za životno djelo u maslinarstvu. Dr. sc. Sandri Petričević pripalo je priznanje “Branko Škarica” za životno djelo u uljarstvu, a eurozastupnici iz RH Marijani Petir priznanje “Marko Vrsalović” za doprinos unapređenju i promociji poljoprivrede, posebice maslinarstva i uljarstva. Međunarodno priznanje “Cavaliere Olio d’oliva” dobio je Milorad Dragobratović iz Ploča, a “Zlatno pero” za promociju uljarstva, maslinarstva i zadrugarstva Meri Šilović iz Splita.

Studijski obilazak

Danas je na programu i studijski obilazak uz posjet Franjevačkom samostanu na Humcu, Muzeju i galeriji Majka. Slijedi obilazak maslinika Dragana Mikulića, najvećeg u BiH, u Mostarskim Vratima kod Ljubuškog. Obavit će se i praktična prezentacija strojeva i opreme tvrtke Poljopromet d. o. o. Metković. Posjet unutrašnjosti Hercegovine završit će obilaskom Podruma Andrija u Paoči. Program će završiti u hotelu Grand uručivanjem priznanja za kvalitetu i izgled pakovina maslinova ulja i proizvoda od masline uz proglašenje šampiona. Noćnjak završava u nedjelju izletom u Komarnu i degustacijom maslinovih ulja s Noćnjaka i vina Vinarije Terra Madre. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije