Zagađenost zraka u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Živinicama znatno iznad dopuštenih granica

Maske ne pomažu, kontinuirano trovanje građana mogu zaustaviti samo vjetar i kiša

05.12.2018.
u 09:00

Enormno zagađenje zraka u nekoliko bh. gradova tijekom zimske sezone postalo je redovit problem za koji mjerodavne vlasti očito nemaju rješenja. Najteže je u Sarajevu, Tuzli i Zenici, iako još nekoliko gradova u Bosni bilježi lošiju kvalitetu zraka prema međunarodnim zdravstvenim standardima.

Spora reakcija vlasti

Iako je svima jasno da je kvaliteta zraka loša, pravu pometnju izazvala je objava podataka s mjerne postaje američkog Veleposlanstva u Sarajevu. Objavljeno je da usporedba podataka s mjernih postaja ostalih američkih veleposlanstava pokazuje da je Sarajevo “najzagađeniji grad na svijetu”. Mnogo je onih koji su skeptični prema ovakvim tvrdnjama jer standardna mjerenja kvalitete zraka u nekom gradu uključuju više mjernih postaja na različitim lokacijama, što kod podataka američkog Veleposlanstva nije slučaj. No, to ne znači da Sarajevo nema problem sa zagađenosti zraka. Naprotiv, nepovoljni vremenski uvjeti (izostanak vjetra i oborina) povezani s masovnim korištenjem ugljena i drva za zagrijavanje kuća i stanova te sve većim brojem vozila rezultiraju opasnom razinom zagađenosti zraka. Stručnjaci upozoravaju kako je dodatni problem stvoren masovnom stambenom izgradnjom u zapadnom dijelu grada, zbog čega je onemogućeno prirodno strujanje zraka dolinom rijeke Miljacke. Unatoč velikom pritisku javnosti, reakcije županijskih vlasti su spore. Nova skupštinska većina za danas je najavila određene odluke, ali njih formalno mora podržati i provesti odlazeća županijska Vlada. Kao moguće mjere spominju se uvođenje vožnje par-nepar, jer navodno 50 posto zagađenja stvaraju automobili. Najavljuje se i obustava nastave u školama kako bi se zaštitilo zdravlje djece. Liječnici upozoravaju kako korištenje zaštitnih maski za lice nije posebno učinkovito te preporučuju što kraće zadržavanje na otvorenom. Ništa bolje nije ni u Zenici i Tuzli. Podaci Federalnog hidrometeorološkog zavoda pokazuju da su se srednje dnevne koncentracije prašine PM10 u Sarajevu kretale od 70 do 320 ug/m3, a propisana granična vrijednost manja je od 50 ug/m3 . U Zenici su mjerene i visoke koncentracije sumporova dioksida (250 ug/m3, a propisana granična vrijednost je 125 ug/m3). Srednje dnevne vrijednosti koncentracije prašine PM10 na mjernim mjestima u tom gradu kretale su se od 170 do 200 ug/m3.

Izbjegavati izlaske

U Živinicama su izmjerene vrlo visoke koncentracije sumporova dioksida (srednja dnevna 296 ug/m3, propisano: 125) i ugljičnog monoksida (5,4 mg/m3, propisano 5 mg) i vjeruje se kako je proteklih dana ovaj grad u blizini Tuzle bio najzagađeniji u BiH. Na ostalim mjernim mjestima u TŽ-u nije bilo prekoračenja dnevnih vrijednosti za sumporov dioksid, a dnevne koncentracije lebdećih čestica kretale su se od 130 do 180 ug/m3 (Lukavac).

I Banjolučani se posljednjih dana “guše” u magli i smogu. Liječnici savjetuju izbjegavanje izlazaka kada je velika koncentracija smoga, a ako to urade, nužno je usta i nos zaštititi šalom ili maramom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije