Karnevalske povorke na ulicama bh. gradova

Maškare preuzele vlast i proglasile Maškarsku republiku

27.02.2017.
u 08:00

“Angela, evo tvoji’ Hercegovaca…Čapljina - Frankfurt, ali ne i nazad…”, samo su neke od poruka s 53. po redu Karneval Festa Trebižat-Čapljina koji, uz pokroviteljstvo Ureda načelnika općine Čapljina, organizira Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo (HKUD) Seljačka sloga Trebižat. Još u ranu zoru karnevalska je budnica probudila Čapljince i tako ih podsjetila da maškare preuzimaju vlast u ovom gradu, piše Večernji list BiH.

Maškarska republika

Konačno su i maškare došle na svoje pa je ponovno proglašena Maškarska republika. Središnji dio ovogodišnjeg čapljinskog karnevala bile su jučerašnje velike maškare koje su se najprije okupile ispred Doma u Trebižatu, a onda je karnevalska povorka krenula od Trebižata, pa ulicama Čapljine do središnjeg gradskog Trga kralja Tomislava, gdje su maškare preuzele ključ grada i općinsku vlast.

Uz sve to, javnost je upoznata s optužnicom protiv Marka Krnjevala kao najvećeg krivca ovog svijeta. Ove godine Marko Krnjeval je bio u liku spretnog i maskiranog lopova s odgovarajućim alatom u rukama. Bilo je tu raznih likova iz crtića i filmova, ali i zanimljivih karnevalskih kreacija u kojima su se predstavljali mališani iz čapljinskih dječjih vrtića te djeca iz osnovnih i srednjih škola, a naravno i karnevalske skupine iz Čapljine i drugih dijelova Hercegovine.

Devetnaesti ljubuški karneval počeo je svečanim mimohodom maškara od Autobusnog kolodvora do Centra malih športova gdje je načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić maškarama uručio ključeve grada. Na pozornici se pojavio i “Smiljomen” koji je tjerao maškare da sade smilje, a posebnog gosta Miroslava Škoru voditelji su zamaskirali u Zorra. Škoro je nakon suđenja i objave presude Marku Karnevalu počeo s koncertom, a bogat karnevalski program nastavio se do kasno u noć da bi završio dodjelom “Nobelovih nagrada” za najbolju masku.

Maštovita karnevalska povorka prodefilirala je i ulicama Mostaru uz pratnju puhačkog orkestra Hrvatske glazbe Mostar.

Po tradiciji, i ove godine povorku su predvodile Mostarske mažoretkinje obučene u kostime mišice Minnie Mouse.

“Bez obzira na loše vremenske prilike i prohladan dan, imamo jako dobar odziv škola i vrtića. Same ideja za zanimljive kostime mališana dođu uvijek spontano te, prateći, naravno, karnevale po svijetu i okolnim gradovima, a djeca su ta koja uvijek imaju maštovite ideje koje mi rado prihvatimo”, kazala je voditeljica mažoretkinja Anja Puhalo. Mališani iz Ustanove “Dječji vrtići” Mostar sa svojim skupinama Ježeva kućica i Čarobni kutak sudjelovali su u povorci maskirani u prometne znakove i jagode.

Miki i Minnie Mouse, kauboji i Indijanci, Nindže kornjače i brojne druge maske našli su se u povorci osnovnoškolaca iz OŠ A. B. Šimića, Osnovne škole Ilići i OŠ Cim.

Čašćenje krafnama

Na raskrižju kod “Mostarke” skrenula je Splitskom ulicom sve do zgrade bivše kirurgije te se vratila na Rondo.

Ispred Kosače svi sudionici povorke počastili su se krafnama zahvaljujući Pekarni Suncokret, Mlini pekarnici Mostar i Pekarni Rondo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?