DOM NARODA

Martinović: Neću sjediti i slušati kako se četiri sata svađaju

parlament
Foto: Zoran Grizelj
21.12.2013.
u 10:17

Izbacivanje s dnevnog reda zakona koji predlaže SDP samo je jedan pokazatelj kako će se od sada raditi u Domu naroda FBiH

Tomislav Martinović u četvrtak je prvi put vodio sjednicu od preuzimanja dužnosti predsjedatelja federalnog Doma naroda. Iako su s dnevnog reda sjednice skinute sve točke koje su mogle izazvati oštre polemike, zasjedanje je ipak trajalo skoro do 16 sati. - Ovo je dobro, da su ostali na dnevnom redu antikorupcijski zakoni, ne bi sjednica bila gotova do ponoći - govori nam jedan od Martinovićevih suradnika. Promatrajući cijeli tijek sjednice nije teško primijetiti nekoliko činjenica. Kao prvo, pristup radu nekih izaslanika bi trebao biti daleko ozbiljniji, nego što je to bilo u četvrtak. Neki od njih su proveli više vremena u restoranu Parlamenta, nego na samoj sjednici. I dobacivanja tijekom rasprava su česta, a Martinović je nekoliko puta morao zvukom zvona smirivati salve smijeha iz klupa pojedinih izaslanika. Ako se promatrač uspije oduprijeti kušnji da u prvi plan stavlja ovakve pojave, u pojedinim diskusijama će ipak moći dobiti vrijedne podatke.

Važnost rasprava

- Danas sjednica nije bila oštra. Iz rasprava se može izvući cijeli jedan mozaik političkog stanja u BiH. Mora se sjediti nekoliko sati na našim sjednicama kako bi se uopće mogla stvoriti prava slika o politikama u ovim domovima - govori nam Martinović nakon sjednice. Ističe da je Radoje Vidović dobro radio svoj posao, te kako je sada na njemu da odgovori izazovima. A to u ovakvoj političkoj situaciji u Federaciji nije nimalo lako. To nam potvrđuje i Martinovićev kolega Ivo Tadić. On smatra kako se u 2014. više uopće neće prepoznavati parlamentarna većina. - Nećete imati mogućnost stvoriti parlamentarnu većinu da je prenesete na izvršnu vlast. Ako nemate to, onda nemate ništa. Ranije smo imali praktički dva federalna premijera, Lijanovića i Nikšića, ali su se njih dvojica jako lako dogovorila kada je u pitanju novac i proračun. Ovo je kaos - rekao nam je Tadić.

Politički sukobi

Martinović je u četvrtak pokazao kako će učiniti sve da na njegovim sjednicama bude što manje kaosa. Izbacivanje s dnevnog reda zakona koji predlaže SDP samo je jedan pokazatelj kako će se od sada raditi u Domu naroda FBiH. - Ja ne želim sjediti četiri sata i slušati kako se svađaju i lupaju što je SBB srušio zakon koji je predlagao SDP. Zakon nije prošao na Parlamentu i nemamo mi što dalje razgovarati o tome - otvoreno govori Martinović. S obzirom da je pred nama izborna godina mnogi će pokušati parlamentarne rasprave koristiti u predizborne svrhe. Hoće li im to uspjeti ostaje da vidimo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?