Poljoprivredni inženjer iz Crkvine pokrenuo obiteljski posao

Marko iz Šamca nakon fakulteta postao cvjećar

27.03.2024.
u 12:12

Marko Božić, dvadesetosmogodišnji diplomirani poljoprivredni inženjer iz Crkvine kod Šamca, po završetku fakulteta u Banjoj Luci vratio se kući i počeo baviti obiteljskim poslom - proizvodnjom cvijeća.

Zavrnuti rukavi

Božić objašnjava za Srnu kako se njegova obitelj bavi proizvodnjom cvijeća na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Krizanteme uzgajaju ujesen na 3,5 duluma, a uzgajaju i ukrasno drveće, žbuniće, tzv. topijare ruže stablašice itd.

- Neki odlaze i traže svoje mjesto pod suncem u drugim zemljama. Nikome neću pametovati, svatko poznaje svoj put. Moj plan je i bio završiti fakultet, raditi ono što volim i ostati na svojoj zemlji - poručuje Marko.

Zadovoljan je, ima suprugu i tromjesečnog sina te ističe kako on s obitelji, kao i njegovi roditelji i baka, žive od proizvodnje cvijeća.

- Ako se zavrnu rukavi i ako se trudite biti najbolji, rezultata će biti - ističe Božić, napominjući da su se njegovi roditelji počeli baviti proizvodnjom cvijeća 2016. godine, kada je on upisao fakultet. Kada se usporedi početna proizvodnja, kada su njegovi i počeli uzgajati cvijeće, pa do danas, Božić navodi kako je razlika velika.

- Tada su oni uzgajali krizanteme na 100 četvornih metara, a sezonsko cvijeće na 100. Sada krizanteme uzgajaju na 3,5 duluma, a sezonsko cvijeće na 1100 četvornih metara - objašnjava Marko Božić.

Božići imaju tri plastenika i isključivo se bave maloprodajom, tako da mora biti mnogo više vrsta cvijeća.

- Imamo više od 50 vrsta, a najtraženiji su kaliopa, muškatle, surfinija, kadifa, begonija... Dosta toga plasiramo kući, nešto na tržnicama maloprodajno, a proizvodnja počinje intenzivno u razdoblju od rujna do listopada. Najintenzivnije je početkom siječnja do svibnja. Tada počinje sezona punim gasom i traje do lipnja, onda počinju pripreme za iznošenje krizantema i one se prodaju u listopadu - objašnjava Marko Božić.

Ističe kako je bilo teško dok nije bilo sunca jer treba nadomjesti temperaturu koja je potrebna biljkama za normalan rast i razvoj. - Kada nedostaje sunca, tu ne možemo ništa, ali što se tiče udovoljavanja biljkama temperaturom, imamo peć koja grije plastenike na kalorifere, imamo i vodene sustave pa se snalazimo - napominje Božić.

Naglašava kako imaju dosta vrsta cvijeća koje su za toplije krajeve, ali, ipak, uspješno prezimljavaju kod njih posljednjih godina zbog toga što više nije toliko niska temperatura. Biljke i sjeme uglavnom uvoze iz Nizozemske i Njemačke, a ponešto i iz Slovenije.

Velika ulaganja

- Kao nezaposlen prijavio sam imanje i od Republike Srpske dobio za nabavu mehanizacije 40.000 KM, ali ne u novcu, nego alat i strojeve u toj vrijednosti. Za sjeme i biljke nema poticaja s obzirom na to da to nisu strateške kulture - objašnjava Božić. Poticaje za proizvodnju cvijeća daje i Općina Šamac, a maksimalan iznos je, kao i za povrće, 400 KM. Navodi kako su ulaganja u repromaterijal velika, ali, da se ne isplati, ne bi se ni ulagalo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?