ministrica obrane BiH

Marina Pendeš na svečanosti otvaranja Stalne organizacije Balkanskih vojnih medicinskih snaga u R. Makedoniji

Pendeš
05.10.2016.
u 16:15

Izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, koje predvodi ministrica obrane BiH Marina Pendeš, nazočilo je danas, 5. listopada 2016. godine, svečanosti otvaranja Stalne organizacije Balkanskih vojnih medicinskih snaga (Balkan Medical Task Force - BMTF) u Skoplju, Republika Makedonija.

Republika Makedonija, točnije grad Skoplje je današnjim danom postalo sjedište Stalne organizacije Balkanskih medicinskih snaga (BMTF). Inicijativa BMTF je NATO projekt ''Pametne obrane'' koji je pokrenut od strane Kraljevine Norveške i Sjedinjenih Američkih Država, a u istom, pored Bosne i Hercegovine, sudjeluju i Alabanija, Crna Gora, Makedonija, Slovenija i Srbija. Glavna svrha BMTF je izgradnja regionalnih medicinskih kapaciteta sposobnih za žurni odgovor na širok spektar situacija, kako u slučaju prirodnih katastrofa tako i u međunarodnim operacijama.

Ministarstvo obrane BiH i Oružane snage BiH, kao i država Bosna i Hercegovina, sudjeluju u unapređenju ovog projekta kao ključnog oblika suradnje, koji ima veliki značaj za cijeli region posebno u slučajevima prirodnih i drugih nesreća, samim time što je 27. siječnja 2015. godine potpisan Sporazum o uspostavljanju Balkanskih medicinskih snaga (BMTF) između Vijeća ministara BiH, Vijeća ministara Republike Albanije, vlada Republike Makedonije, Crne Gore, Republike Srbije i Republike Slovenije.

Tijekom posjeta Republici Makedoniji, ministrica Pendeš se sastala s ministrom obrane Republike Makedonije Zoranom Jolevskim te posjetila Vojnu akademiju Armije Republike Makedonije, gdje se sastala s rukovodstvom Akademije i kadetima iz Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije