fojnica

Manifestacija “Pjesnici pod lipom”

03.07.2017.
u 09:00

Prekrasna večer pod lipom Franjevačkog samostana u Fojnici. Ni pretopla, ni hladna. S jedne strane zdanje drevnog samostana, a s druge panorama Fojnice. Da ovako lijep ugođaj može biti još ljepši dokazali su pjesnici i pjesnikinje ukupno njih 21, koji su se ove subote, prve u mjesecu srpnju, okupili na prvoj manifestaciji „Pjesnici pod lipom“. Pjesnici iz različitih krajeva BiH, od Brčkog i Posavine do Mostara, potom Srbije, Makedonije, Hrvatske i Crne Gore u Fojnicu su došli na poziv Suzane Lovrić, po zanimanju doktorice stomatologije, a u duši pjesnikinje, uz ostalo i urednice „Fojničke škrinje“ časopisa koji od 2009. godine od zaborava čuva sve važnije događaje na ovim prostorima. Ideja o održavanju pjesničke manifestacije čiji je organizator uz „Fojničku škrinju“ bilo i Hrvatsko katoličko prosvjetno društvo „Rodoljub“, otkriva nam Suzana Lovrić, rodila se po spontano, po uzoru na slične događaje u susjednim zemljama.

Druženja pjesnika

”Kao pjesnikinja posljednjih desetak godina gostovala sam mnogih manifestacijama. Jedna od njih je i druženje pjesnika Pod platanom u Pridvorju u Hrvatskoj. Ta me se manifestacija posebno dojmila ali i potaknula da i sama pokrenem nešto slično pod prekrasnom lipom našeg samostana“, kazala nam je Suzana.

A upravo su stablu lipe stari Slaveni pripisivali čudesna svojstva. Smatrali su da u ovo drvo grom nikad ne odara te su njegovim granama štitili svoje domove, ali i kitili svatove, istaknula je u uvodu pjesničke večeri Vanja Iličić, voditeljica ovog događaja.

Uslijedio je nastup baritona Siniše Markanovića dok je pjesnički dio programa duhovitom pjesnom o ovci otvorio fra Janko Ljubos, kustos muzeja Franjevačkog samostana, domaćina pjesničke manifestacije. A onda su se jedna za drugom nizale pjesme u kojima su se pjesnici na sebi svojstven način doticali vječito ali i trenutačno posebno aktualnih tema poput iseljavanja mladih. Mnogi od pjesnika višestruko su nagrađivani, a njihova djela prevedena na mnoge svjetske jezike.

Među njima bio je i fra Ivo Kramar, predstojnik Franjevačkog samostana u Pridvorju u Konavlima, inicijator pjesničke večeri „Pod platanom“. Fra Ivo je rodom Travničanin, a u službi je uz ostalo bio i u travničkoj župi Brajkovići te su mu Fojnica kao i središnja Bosna vrlo bliske. A oni pak koji su prvi put bili u Fojnici ostali su fascinirani njezinim prirodnim ljepotama, dok je stalne posjetitelje iznova oduševila priroda ali i kreativnost i duhovitost ovdašnjih ljudi. „Ovo je zaista živopisan kraj o kojem ću vrlo vjerojatno napisati pjesnu“, otkrio je Zoran Bognar, pjesnik iz Beograda. „Uvijek me oduševe natpisi koje ljudi postavljaju pored puta, poput natpisa prodajem kravu, a nigdje ni čovjeka ni krave. Možda ste vi navikli, ali nas koji dođemo povremeno zaista oduševi ta duhovitost ovdašnjih ljudi“, otkrila nam je Seida Beganović, pjesanikinja iz Makedonije.

Tri pjesnikinje iz Fojnice

Osim kreativnih i duhovitih „pisaca“ Fojnica kao i susjedne općine imaju i mnoštvo pjesnika. Na prvoj manifestaciji „Pod lipom“ predstavile su se čak tri pjesnikinje iz Fojnice te Milo Jukić, rodom iz župe Deževice u općini Kreševo, vrlo plodan autor, književnik i publicista, također jedan od domaćina prve pjesničke manifestacije „Pjesnici pod lipom“ u Fojnici.

Uz sjećanja na prekrasan kulturni događaj, pjesnici i pjesnikinje sa sobom će iz Fojnice ponijeti zajedničku zbirku koju su pripremili organizatori, ali i pregršt dojmova sa zajedničkog druženja i obilaska kuturno- povijesnih znamenitosti te ljepota netaknute prirode po kojoj je Fojnica poznata i koju Fojničani ljuborno čuvaju od svih koji im zaprijete. Sve skupa poslužit će kao inspiracija za nove pjesme ali i pjesnička druženja u Fojnici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?