Mandarine jako utječu na dva organa, liječnica upozorila na ove opasnosti

21.12.2024.
u 09:54

Njihova sočnost, osvježavajući okus i bogatstvo hranjivih tvari čine mandarine omiljenim voćem mnogima, posebno tijekom zimskog razdoblja.

Ovo voće potječe iz porodice citrusa i poznato je po svojim blagotvornim učincima na zdravlje. 

Osim što pružaju užitak nepcu, mandarine su prirodni izvor vitamina C, koji pomaže u jačanju imuniteta, te vitamina B, D i K, kalcija, magnezija i vlakana, što ih čini izvrsnim saveznikom u borbi protiv zimskih prehlada.

Iako se često povezuju sa zdravljem, dobro je znati da, kao i kod svake hrane, postoji granica u konzumaciji, piše Krstarica.

Iako su mandarine bogate hranjivim tvarima, pretjerana konzumacija može predstavljati problem.

Prema riječima ruske nutricionistice Nadežde Čapkine, dnevni unos fruktoze ne bi trebao prelaziti 40 grama, a nekoliko mandarina već može dosegnuti tu granicu.

Kada je idealno vrijeme za konzumaciju?

Previše mandarina može negativno utjecati na jetru. Osobe koje pate od gastritisa također trebaju biti oprezne, jer kiseline iz mandarina mogu iritirati osjetljivu sluznicu želuca i crijeva.

Mandarine se nikako ne preporučuje jesti na prazan želudac, jer njihova kiselost može izazvati iritaciju probavnog trakta. Najbolje vrijeme za uživanje u njima je navečer, jer imaju nisku kalorijsku vrijednost i neće negativno utjecati na tjelesnu težinu.

Upravo zbog svoje lako probavljive prirode, mandarine su savršena opcija za lagani međuobrok tijekom hladnih zimskih dana.

Ovo ukusno voće svakako je korisno i može biti dio zdrave prehrane, ali, kao i uvijek, umjerenost je ključna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije