U svijetu se otkrije jedan rak dojke svake tri minute

Mamografija: Kako se pripremiti za ovaj neugodan pregled koji spašava živote?

28.11.2022.
u 16:11

Mamografija je zapravo rendgenska snimka dojke koja služi za rano otkrivanje raka dojke. Stroj kojim se radi mamografija zove se mamograf, a ovaj postupak nije bolan, ali može biti neugodan. Mamografija je važna jer se na nalazu mogu vidjeti abnormalnosti na tkivu dojke koje mogu upućivati na rak dojke. 

U svijetu se otkrije jedan rak dojke svake tri minute, odnosno u Hrvatskoj se otkrije novih šest slučajeva dnevno i zato je važno redovito obavljati ovu pretragu.

Što je mamografija?

Mamografija je vrsta pregleda gdje se niskim razinama rendgenskih zraka utvrđuje stanje tkiva na grudima. Ovu pretragu moraju redovito obavljati svi koji od prije imaju određene abnormalnosti na grudima kao što su kvržice, dobroćudne ciste ili benigni fibroadenomi. Jednako tako, mamografiju je potrebno što prije napraviti ako osjetite bilo kakve promjene na grudima, kao što su bolovi, kvržice, promjene boje bradavica ili promjene u boji ili veličini i obliku grudi.

Prvi mamografski pregled bi trebalo napraviti između 38. i 40. godine, a sve žene starije od 40 godina bi svake dvije godine trebale ići na mamografiju, neovisno o stanju dojki.

Kako izgleda mamografija?

Mamograf je stroj u koji se stavi jedna po jedna dojka, koje potom pritisnu ploče s gornje i donje strane, a nakon toga stroj stvara rendgenske zrake kojima se snima dojka do detektora na drugoj strani. Svaka dojka se snima u dva različita smjera, a za svaku se dobiju dvije mamografske slike. Ovaj detektor potom šalje signale računalu kako bi se formirala digitalna slika koja se zove mamogram. Mamografija traje od 10 do 20 minuta, nakon čega možete nastaviti sa svojim normalnim aktivnostima.

Postoje dvije glavne vrste mamografija. Probirna mamografija koja se primjenjuje kod zdravih žena koje nemaju probleme s grudima. Druga vrsta je dijagnostička mamografija koja se koristi kod promjena koje su uočene na ultrazvučnom pregledu ili kod žena koje imaju određene probleme. Postoji i 3D mamografija koja je nova vrsta mamografije, a kojom se dobiva 3D slika.

Može li se mamografijom otkriti rak dojke?

Mamografija je odličan pomoćnik u otkrivanju raka, ali se mamografijom ne može dijagnosticirati rak. Odnosno, mamografi mogu pokazati određene promjene i abnormalnosti na tkivu dojke, ali ne mogu odrediti jesu li ove promjene nužno rak.

Umjesto toga, mamografija je pomoćna pretraga kojom se može ustanoviti stanje, ali ako se pokažu promjene, liječnik će na temelju nalaza odlučiti je li potrebno napraviti dodatno testiranje kao što je biopsija tkiva dojke kojom se onda može ustanoviti je li tkivo kancerogeno ili se radi o dobroćudnoj tvorevini.

Ipak, mamografija je iznimno bitna jer se njome mogu dijagnosticirati promjene i prije pojave bilo kakvih simptoma, a samim time i tretiranje može krenuti na vrijeme i spriječiti se širenje raka na okolna tkiva.

Tko sve treba ići na mamografiju?

Osim što se ovaj pregled preporuča svima starijima od 40 godina, mamografiju je potrebno napraviti i kod pojave bilo kakvih vidljivih ili opipljivih promjena, ako osobi netko u obitelji ima rak dojke ili rak jajnika, kada osoba zna da ima određene probleme kao što su ciste. Za ovo je iznimno važno redovito raditi samopregled dojki koji je najbolje raditi tjedan ili dva prije početka menstruacije.

Ipak, mamografija ima i svoje mane, odnosno u 10 do 15 posto slučajeva neće otkriti rak dojke, nekada može biti lažno negativna ili pozitivna, pa je najbolje nabaviti i dodatne pretrage kao što je ultrazvuk dojke.

Kako se pripremiti za mamografiju?

Iako ne postoji posebna priprema, potrebno je znati nekoliko stvari. Ako ste trudni ili dojite, napomenite to liječniku jer će prigodnija pretraga u tom slučaju biti ultrazvuk.

U slučaju da imate menstruaciju ili je trebate tek dobiti za koji dan, radije odaberite drugi termin mamografije jer su u ovom razdoblju grudi jako osjetljive pa će i pretraga biti nešto neugodnija. Važno je i radiologu koji obavlja mamografiju napomenuti ako imate implantate u grudima.

Zaključak

Mamografija je posebna pretraga kojom se mogu otkriti promjene na dojkama koje mogu upućivati na rak dojke. Važno je redovito raditi samopregled dojki, ali i redovito ići na mamografske preglede jer oni doslovno spašavaju život.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?