U iščekivanju berbe

Malinari upozoravaju: Ako cijena bude ispod 10 KM po kilogramu, nećemo ih ni brati

maline
12.06.2022.
u 17:00

"Ako cijena bude mala, onda su nas ubili, ubili smo se radeći. Ako to ukinem, ja drugo ništa sijati neću, to će biti prazne njive”, priča proizvođač malina iz Bratunca Milomir Milovanović.

Za desetak dana u bratunačkom kraju počinje berba maline, a malinari su pred velikim izazovom. Iako se očekuje dobra kvaliteta ploda, procjene prinosa nisu optimistične, a ukoliko cijena bude niža od deset maraka po kilogramu, najavljuju da maline neće ni brati. 

U iščekivanju ovogodišnje berbe, bratunački malinari nisu optimisti. Od otkupne cijene ovisi hoće li uopće krenuti u berbu, jer, kako kažu, sve jeftinije od deset maraka za njih je čist gubitak, javlja BHRT

"Ako cijena bude mala, onda su nas ubili, ubili smo se radeći. Ako to ukinem, ja drugo ništa sijati neću, to će biti prazne njive”, priča proizvođač malina iz Bratunca Milomir Milovanović.

"Zaoravaju, evo ovdje je bio malinjak gdje je sad kukuruz, tamo kukuruz je bio malinjak, iza ovih je bio malinjak, sve je to uništeno, jedno sedam dunuma”, kaže proizvođač malina iz Bratunca Pavle Milovanović.

Otkupljivači kažu da je o cijeni ovogodišnjeg roda još uvijek rano govoriti. Hoće li ponuditi iznos koju priželjkuju proizvođači, nisu otkrili.

"Cijenu tržište diktira, mi to još ne znamo, nezahvalno je malo i govoriti, događanja su posebna zbog rata u Ukrajini, što će biti i kako, to mi još ne znamo”, navodi agronom u hladnjači Ekonik Danka Mićić.

"Na kvalitetu računamo, ali prinos će do 30% biti manji u odnosu na prošlu godinu, posebno gdje je bio prošle godine grad na početku berbe, odrazilo se i ove godine”, pokazuje predsjednik UO Udruženja malinara Vilamet Bratunac Ivan Stojanović.

U bratunačkom udruženju malinara “Vilamet” kažu da je, pored cijene, upitan i prinos jer malinjaci nisu u dobrom stanju.

"Nevrijeme koje nas je prošle godine pogodilo, smanjilo je 50% prinosa i ove godine je smanjen prinos, kraće su rodne grane”, objašnjava rukovoditelj rasadničke proizvodnje Marina Jovanović.

Uz to, mnogi se pred početak berbe muče i s nedostatkom sezonaca. 

Kada je riječ o kupinama, prošle godine je kilogram u otkupu iznosio pet maraka, a ove će godine će prema nekim procjenama cijena biti dvostruko manja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije