Ples protiv nasilja

Malim plesnim koracima protiv nasilja nad ženama

Foto: VL
1/5
14.02.2020.
u 18:22

Povodom One Bilion Rising kampanje u Mepas Mallu održan je V day slavlje plesa protiv nasilja nad ženama, tradicionalni ples na breakchain koreografiju. Kampanja je nastala zbog poražavajućih statistika, naime, svaka treća žena u svijetu doživi neki oblik nasilja.

U plesu su sudjelovale mostarske mažoretkinje, plesni klubovi Mostars, Pro dance. Flash dance. Rigo i Zrinjski.

Ovu međumarodnu kampanju pokrenula je Eve Evsler, autorica Vagininih monoliga prije 15 godina, a Mostar je već devet godina dio projekta.

"Ples je simboličan jer ples oslobađa, ples je simbol slobode naših tijela i nitko nema pravo uzeti tu slobodu", rekla je Marina Đapić, koodrinatorica Američkog kuta. U njihovim prostorijama održana je projekcija filma City o sigurnoj kući u Kongu koji je osnovala Eve Evsler.

"U Kongu je počeo taj ples, jer su tamo žene doživjele toliko patnje i užasa da su kroz ples zaboravile bolna sjećanja", ističe Marina.

Kampanju podržavaju Vijeće mladih grada Mostara, Udruženje žena BiH, podružnica psihologa Hercegovine, Američki kutak. Sve ove organizacije žele skrenuti pozornost javnosti na činjenicu da u BiH svaka druga žena doživi neki oblik nasilja.

" Suočili smo se s negativnim komentarima, predrasudamai pitanjima što ćemo postiči ako plešemo, ali možemo pozitivnim primjerom ukazati na problem nasilja i pokazati ženama danisu same", naglašava Đapić i dodaje kako vjeruje u male korake koji su početak velikih promjena. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije