Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Mali medicinski centar: Djeci konačno prostor odvojen od odraslih

14. ožujka 2019. u 13:06 0 komentara 102 prikaza

Prošle godine najavljeni projekt izgradnje nove zgrade Doma zdravlja u Kiseljaku vrijedan oko pet milijuna KM, počinje se realizirati. Prva faza su radovi na regulaciji toka rijeke Lepenice kojim se ujedno priprema i zemljište za gradnju novog Doma zdravlja.

Potpisivanje ugovora

Početku radova koji će trajati tri mjeseca prethodilo je potpisivanje ugovora o regulaciji lijeve i desne obale korita rijeke Lepenice u dužini od 175 metara. Ugovor su potpisali predstavnik izvođača radova, tvrtke Ceste Company d.o.o. i Općine Kiseljak, a vrijednost radova nešto je viša od 170 tisuća KM. Sredstva su osigurali Općina Kiseljak i Federalno ministarstvo financija. Za cjelokupan projekt tražit će se pomoć viših razina vlasti, SB županije te Federacije BiH. - Nakon pripreme parcele i izrade glavnog projekta raspisat ćemo javni natječaj za odabir izvođača radova. Procjene su da bi gradnja nove zgrade trebala biti završena u roku od oko dvije godine nakon početka građevinskih radova - kazao nam je Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak. Realizacijom projekta Kiseljak dobiva novu zgradu Doma zdravlja u kojoj će 19.000 korisnika imati kvalitetnije uvjete primarne zdravstvene zaštite. Naime, postojeća zgrada izgrađena je 50-ih godina prošlog stoljeća i već godinama ne zadovoljava potrebe korisnika jer joj nedostaje prikladnog prostora za brojne medicinske usluge. Nova zgrada trebala bi imati 4700 metara četvornih prostora, odvojen prostor za Službu hitne medicinske pomoći, ali i nove suvremeno opremljene prostore za ultrazvuk, laboratorij, fizikalnu terapiju. Uz primjerene ordinacije za liječnike, planirano je da se u novoj zgradi nađe prostora i za centar za mentalno zdravlje, stomatologiju, ginekologije te posebno pedijatriju. Mnogi roditelji ogorčeni su što pedijatrija nije posebno odvojena u postojećoj zgradu što povećava mogućnost širenje zaraza, posebice zdrave djece koja dolaze na cijepljenje i preglede uoči cijepljenja.

Djeca će, kako doznajemo, od odraslih pacijenata biti odvojena i prigodom pružanja stomatoloških usluga. Trenutačno je svim korisnicima usluga na raspolaganju ista stolica što je nedopustivo. U planu je uvođenje i palijativne skrbi u cilju rasterećenja obitelji koje se moraju brinuti o umirućim bolesnicima.

Nabava nove opreme

Uz novu zgradu i kvalitetnije usluge, smatra načelnik općine Kiseljak, ova srednjobosanska općina ima prigodu postati svojevrstan mali regionalni medicinski centar.

- Usporedo s radovima na pripremi zemljišta za gradnju, intenzivno se radi i na nabavi nove opreme o kojoj, također, uz dobar medicinski kadar, ovisi kvaliteta usluga koje će dobiti korisnici - kaže nam načelnik Kiseljaka. A problem nedostatka medicinskog kadra ne zaobilazi ni ovu ustanovu. Nedostaje im neuropsihijatar, stalno zaposleni specijalist ginekolog. Uz gradnju nove zgrade vrlo je važno i njezino opremanje kada je riječ o kadrovskoj popunjenosti o kojoj također ovisi hoće li Kiseljačani dobiti kvalitetniju primarnu zdravstvenu zaštitu te hoće li u Kiseljak dolaziti i pacijenti iz drugih općina radi pojedinih pretraga i pregleda.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.