raste broj oboljelih

Majka otišla u bolnicu pa se zarazila ospicama, virus prenijela i liječnici

04.04.2019.
u 08:10

Broj oboljelih od ospica u Bosni i Hercegovini i dalje raste, među zaraženim su i liječnici. U Sanskom Mostu zabilježena su tri nova slučaja oboljelih od ospica, a radi se o trima odraslim osobama. Jedna oboljela osoba je liječnica, piše Večernji list BiH. 

“Za dva slučaja čekamo serološku potvrdu iz Zavoda za javno zdravstvo Unsko-sanske županije”, potvrdila je za medije dr. Sanda Merša Čekić iz Doma zdravlja Sanski Most.

Alarmantan je podatak da je jedna od navedenih osoba virusom zaražena u bolnici. Naime, prvi registrirani slučaj ospica u ovoj županiji vezan je za majku jedne bebe koja je ležala u Sarajevu na Infektivnom odjelu, ali zbog drugih medicinskih razloga. Prema mišljenju liječnika, upravo je na tom odjelu u bolnici zaražena virusom ospica.

“Kod drugih dvaju slučajeva radi se o osobama koje su bile u kontaktu sa spomenutom majkom”, ističe dr. Merša Čekić.
U Unsko-sanskoj županiji prijavljeno je ukupno 11 slučajeva osoba zaraženih virusom ospica, a od toga samo je jedan slučaj serološki potvrđen u Kliničkom centru Tuzla. Najveći broj oboljelih od ove zarazne bolesti i dalje se bilježi na području Sarajevske županije. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Sarajevske županije, u razdoblju od 22. siječnja do 22. ožujka ove godine od ospica je oboljelo 220 osoba.

Najviše oboljelih je u općinama Novi Grad i Novo Sarajevo jer su najmnogoljudnije, a slučajevi oboljelih su zabilježeni i na području drugih sarajevskih općina. U općini Centar registrirana su 32 slučaja, Starom Gradu 11, Ilidži 24, Vogošći 19, Hadžićima i Ilijašu po tri, dok u Trnovu nije zabilježen nijedan slučaj oboljelih od ospica.

Najviše oboljelih, i to 81, uzrasta je od dvije do pet godina. Zatim, slijede djeca uzrasta od jedne do dvije godine i od šest mjeseci do godinu dana. Najmanje oboljelih je od 45 do 50 i iznad 50 godina. Razlog zbog kojeg su se na području ove županije ospice pojavile u spomenutoj mjeri je niska procijepljenost stanovništva.

Obuhvat imunizacijom u Sarajevskoj županiji znatno je niži od potrebnih vrijednosti za postizanje kolektivnog imuniteta, a posebno je obuhvat MRP cjepivom u posljednjih nekoliko godina drastično opao, ali ne zbog nestašice cjepiva, već zbog odbijanja roditelja da cijepe djecu, iako je imunizacija protiv MRP-a obvezna.

Osim Sarajevske županije, niska procijepljenost posljednjih godina bilježi se i u Zapadnohercegovačkoj županiji, Hercegovačko-neretvanskoj županiji, Srednjobosanskoj, kao i u Zeničko-dobojskoj županiji. Zbog svega navedenog, predstavnici UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije u BiH apelirali su na roditelje da cijepe djecu, poručivši kako je cjepivo najsigurniji, najučinkovitiji i u ovom slučaju jedini način zaštite.

Najviše zaraženih ospicama, njih 208, nije cijepljeno, zatim su tu i tri slučaja nepotpunog cijepljenja i jedan slučaj cijepljene osobe. Ospice, odnosno male boginje, akutna su, izrazito zarazna, virusna bolest čovjeka. Ova bolest je još značajan uzrok smrti djece, posebno u zemljama u razvoju, unatoč tome što postoji sigurno i učinkovito cjepivo. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?