Vlada FBiH odlučila

Lutrija BiH ima pravo uvezati najviše 1500 automata za igre

21.08.2015.
u 07:32

Moraju se osigurat iste mogućnosti za dobitak svim sudionicima igara

Nakon kratke stanke zbog godišnjih odmora, Vlada Federacije BiH u četvrtak je održala 18. redovitu sjednicu s više od 60 točaka na dnevnom redu. Među njima bio je i prijedlog o izglasavanju nepovjerenja aktualnoj Vladi koji je na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH od 15. srpnja pokrenuo dio izaslanika u ovom Domu, na čelu s SDP-om.

Odbačene optužbe

Osim SDP-a, inicijativu o izglasavanju nepovjerenja Vladi FBiH podržali su i izaslanici DF, SBB, Naše stranke te jedan izaslanik SNSD-a, ukupno njih 24. Vlada FBiH odbacila je taksativno sve optužbe navedene u spomenutoj inicijativi, od urušavanja Mirovinskog fonda, do skrivanja Reforsmke agende od očiju javnosti. Prijedlog izjašnjenja Vlade FBiH bit će upućen Domu naroda Parlamenta FBiH koji će imati konačnu riječ u ovom slučaju, odnosno čiji će izaslanici odlučiti o sudbini inicijative. Budući da su potpis na inicijativu stavila samo 24 od 53 izaslanika, teško je očekivati da će Dom naroda izglasati nepovjerenje aktualnoj Vladi FBiH. Vlada je na jučerašnjoj sjednici imenovala i svoje predstavnike na skupštinama javnih poduzeća čiji je većinski vlasnik.

Zakon o državljanstvu

Odlukom Vlade FBiH, interese FBiH na Skupštini EP BiH branit će Omer Mujezinović. Sanela Jakubović predstavnica je Vlade FBiH na Skupštini HT Mostar, Jasmin Pašić na Skupštini Elektroprivrede HZ HB, Suad Krvavac poduzeća Unis Tools, Pavo Boban Autocesta FBiH, a Adnan Frljak Aluminija d.d. Mostar. Vlada FBiH utvrdila je i u hitnu parlamentarnu proceduru uputila prijedlog zakona o državljanstvu Federacije BiH, kojim se vrši usuglašavanje s odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH, koji je na snazi od 2013. Zakon na razini BiH definira drugačija rješenja (uvjete) u pogledu stjecanja državljanstva po osnovi naturalizacije, te ukida osnovu prestanka državljanstva FBiH po sili zakona. Bez donošenja Zakona o državljanstvu FBiH, usuglašenog sa zakonom na razini BiH, ne postoji mogućnost da Federalno ministarstvo unutarnjih poslova pristupi rješavanju zahtjeva za istodobno stjecanje državljanstva BiH i FBiH. Naime, trenutačno su drugačiji uvjeti za stjecanje državljanstva BiH u odnosu na važeći propis u FBiH. Vlada FBiH donijela je odluku o vrsti i perfomansama automata za igre na sreću, nakon što je stupio na snagu novi Zakon o igrama na sreću, kojim je uređeno priređivanje igara na sreću na sustavu automata. Prema zakonskim odredbama, za razliku od ranijeg zakona, Lutrija BiH, kao isključivi priređivač igre na sustavu automata, ima pravo uvezati maksimalno 1500 uređaja u cilju formiranja jedinstvenog jack-pota s istim i istodobnim mogućnostima svih sudionika u igri.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije