“Susreti pod hrastom” u Čerinu

Luko Paljetak: Šego je svojim pjesništvom gradio kuću riječi

31.07.2017.
u 08:31

U organizaciji čitlučkog ogranka Matice hrvatske, župe sv. Stjepana Prvomučenika Čerin i Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne upriličena je tradicionalna književno-glazbena večer “Susreti pod hrastom”, posvećena pokojnom pjesniku Krešimiru Šegi. Dobrodošlicu okupljenima poželjeli su čerinski župnik fra Tihomir Bazina, prof. Ivan Sivrić, predsjednik DHK-a HB-a, i prof. Andrija Stojić, predsjednik čitlučkog ogranka MH-a.

Svojim dolaskom sinoćnje slavljenje poezije uveličao je akademik Luko Paljetak, a uz velikana hrvatskog pjesništva u programu su nastupili: Anita Martinac, koja je ujedno bila i moderatorica, fra Miljenko Stojić, Ivan Sivrić, Ivan Baković, Ante Bošnjak, Stanko Krnjić, Miljenka Koštro, Snježana Vesna Lovrić i Ivo Raguž, dok su glazbeni doprinos manifestaciji dali učenici Osnovne glazbene škole Brotnjo.

Luko Paljetak govoreći o svom prijatelju Šegi koji je dao nemjerljiv doprinos širenju lijepe kazao je: “On hoće pisati, svaki put kao prvi put, graditi pjesmom kuću riječi, podizati joj stojne zidove građene “od pjesme onih koji je nastanjuju” ( Šegina pjesma “Stojna kuća”), stvarati kuću koja, koliko god je ukorijenjena, “putuje s tobom”. I to nije paradoks, jer to je kuća veća od kuće, u njoj je stanar domovina, “oganj s ognjišta” za ljubav u njoj, jer te kuće nema bez ljubavi. Krešimir Šego govori o slikama stojnoga života, života kojeg nema bez pepela “koji se ponavlja”, bez onoga koji postaje njezina vatra.”

Prvi “Susreti po hrastom” održani su 2. lipnja 2005. godine na prijedlog i inicijativu Andrije Stojića i pokojnog Krešimira Šege pod nazivom “Večeri pjesništva i glazbe” u povodu obilježavanja 100. obljetnice osnivanja osnovne škole Čerin i 14. obljetnice obnoviteljskog rada ogranka Matice hrvatske Čitluk.

Ideja vodilja za pokretanja ovih susreta bila je oživljavanje uspomena na pokojnog fra Janka Bubala koji je 32 godine bio na službi u župi Čerin i rado bi se susretao s prijateljima i književnicima ispod hrastova u župnom dvorištu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?