Slavica i Željko Lucić iz Domaljevca cvijećem osigurali ostanak.

Lucići proizveli 4000 božićnih zvijezda, potražnja nikad veća

19.12.2021.
u 14:28

Posavljaci nisu baš štedljivi za blagdane i svi se slažu kako su oni božićni vrijeme kada treba nešto dublje posegnuti u novčanik i priuštiti si ono što nas čini sretnima u ovo koronavrijeme. Božićne zvijezde neizostavne su u domovima za blagdane pa smo stoga zavirili u dom Slavice i Željka Lucića, jednih od najvećih posavskih cvjećara koji ljubav prema cvijeću već osmu godinu pretvaraju u uspješan biznis, piše Večernji list BiH. 

Ljubav prema cvijeću

Različitih boja i veličina, božićne zvijezde uživaju u idealnim uvjetima za uzgoj u plastenicima OPG-a Lucić. Slavica nas dočekuje u prekrasnu okružju od 1300 kvadrata četiriju plastenika za cvijeće. Kroz Slavičine i Željkove ruke tijekom godine prođe od 30.000 do 40.000 biljaka, od proljeća pa sve do zime. - Što se božićnih zvijezda tiče, malo tko zna da je to dugotrajan posao koji zahtijeva najviše posla jer s njim krećemo već od srpnja, a sad tek ubiremo plodove rada - kaže Slavica. Rasad za biljke stiže sa Zapada, iz Nizozemske, Španjolske, Njemačke do Austrije i drugih zemalja, no u BiH se još nismo dosjetili da i to možemo proizvoditi, pa u ovom dijelu lanca do kupca svoj dio kolača uvijek uzmu i preprodavači. Ove su godine proizveli više od 4000 božićnih zvijezda i već u najvećem dijelu isporučili trgovačkim lancima. Uz to, svojim ih vozilom razvoze cvjećarnicama diljem BiH, a Željko dodaje da su njihovim cvijećem osobito zadovoljni u Hercegovini pa je ovih dana morao već nekoliko puta razvoziti zvijezde do Mostara i Čitluka.

- Zvijezda traži posebne uvjete i primjerenu temperaturu, ali s tim nismo imali problema jer smo sagradili moderan plastenik s trostrukom folijom koja čuva od hladnoće i drži temperaturu na pogodnih 15 stupnjeva. U njega smo ove godine uložili oko 15.000 KM, ali kako smo sve sami radili, uštedjeli smo bar koliko je i uloženo. Sve to utječe na kvalitetu našega cvijeća pa svake godine imamo sve više kupaca - kaže Željko.

Nikuda iz Domaljevca

Uzgojem cvijeća počeli su se baviti nakon 2014. i katastrofalnih poplava kada su, kao i većina Domaljevčana, sve izgubili. Danas mogu živjeti od svog rada i ne namjeravaju iz Domaljevca. Uoči božićnih blagdana, iako umorni nakon višemjesečnog njegovanja osjetljivog cvijeta božićne zvijezde, ipak su zadovoljni, čak i više nego ikad ranije. - Nikad nije vladala tolika potražnja za božićnim zvijezdama od Posavine do Hercegovine, a cijena od 5 do 7 KM pristupačna je pa ni u tom dijelu nismo imali zamjerke od kupaca. Valjda je u ovo doba korone briga o cvijeću ono što umiruje pa su se ljudi možda više posvetili ukrašavanju svojih domova kraljicom među biljkama - zaključuju.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?