Lijepe vijest s juga Hercegovine

Lubenice iz Gabele “zasadile” regiju, posao našlo više od 100 radnika

12.05.2020.
u 13:00

Čapljinsku tvrtku Adria Histhil iz Gabele, lidera u proizvodnji presadnica povrća, pandemija koronavirusa, koja je prouzročila izvanredno stanje i različite restrikcije, zatekla je pred najvećim sezonskim poslom – otpremom pedesetak kamiona i tegljača presadnica, piše Večernji list BiH. 

Sumirajući za ovu kompaniju osjetljivo razdoblje, agronom Ivica Borovac, voditelj Službe prodaje, kaže:

“Uz sve nedaće koje je korona donijela sa sobom, što se posla tiče, prošlo je više nego dobro. Dobro smo organizirali stvari i mogu reći da smo više nego zadovoljni kako je sve proteklo. Devedeset posto robe, koja je bila spremna za isporuku u travnju kao najfrekventnijem mjesecu, otišlo je na svoje destinacije, do zadovoljnih kupaca koji su također biti u strepnji i čekanju hoće li funkcionirati tranzit, granice i ostalo. Na kraju je prošlo više nego dobro”, naglašava ing. Borovac te dodaje:

“Nije išlo baš glatko, bilo je zastoja, problema, čekanja, pogotovo u zemljama koje nisu u Europskoj uniji, Srbiji i Makedoniji, gdje su po sedam do deset sati trajale kontrole i ulazak u državu. Kamioni su išli u konvojima pa je, recimo, prolazak kroz Srbiju prema Rumunjskoj, nekih stotinjak kilometara, trajao po trideset sati, što je apsolutno neuobičajeno. Međutim, vođeni prijašnjim iskustvima prijevoza na daleke destinacije kao što su Moldavija, Sicilija, jug Rumunjske, Bugarska itd., već smo predvidjeli da će se nešto slično događati, tako da smo same biljke, ljude, kamione, odnosno kompletnu logistiku, pripremali da to podnesu. Upozorili smo i kupce na izvanredne okolnosti i moguća kašnjenja. Mogu reći kako su i kupci bili maksimalno tolerantni, neki sretni što su uopće dobili presadnice, jer je s nekih drugih destinacija bilo više problema oko isporuke. Mislim kako smo kao kompanija, uz pomoć carinskih i graničnih službi, fitoinspektora, a poglavito vozača koji su iznijeli najveći teret, uspjeli sve povezati i uspješno završiti udarni dio sezone”.

Valja reći kako su presadnice po dopremi, zbog predugog putovanja, zahtijevale razdoblje prilagodbe, što je podrazumijevalo odgodu sadnje, postupno izlaganje svjetlosti itd. Ovoga proljeća presadnice iz Gabele putovale su u manje-više sve okolne zemlje. “To su već naši standardni kupci, osobito susjedni, u Hrvatskoj (Dalmacija i Slavonija), zatim Mađarska, Rumunjska, sjever i jug Srbije, Makedonija i Crna Gora. Bilo je i nekih egzotičnijih zemalja kao što je Moldavija, nešto je išlo za Italiju i Sloveniju... Dakle, sve zemlje u regiji, koje inače servisiramo, opet smo odradili na isti način”, konstatira Ivica Borovac, voditelj prodaje kompanije Adria Histhil iz Gabele, koji naglašava kako je vrlo živo bilo i domaće tržište.

Inače, u pogonima Adria Histhila, uz stalno zaposlene, posao na određeno vrijeme našlo je više od 100 sezonskih radnika, uglavnom ženskog spola.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije