Zastupnički dom BiH

Lovrinović: BiH pokušava disciplinirati Hrvatsku i njezino stavljanje u zaštitu bh. Hrvata

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH
FENA
13.09.2017.
u 12:56

BiH pokušava disciplinirati Hrvatsku i njezino stavljanje u zaštitu bh. Hrvata i to u vremenu kada se u parlamentarnoj proceduri nalaze izmjene Izbornog zakona BiH i Zakona o RTV sustavu, smatra Lovrinović.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je nastavio raspravu o Izvješću o aktivnostima u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta, čiji je podnositelj Ministarstvo prometa i veza BiH.

Šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović kazao je da ima dojam kako se u našoj zemlji tumači štetnim što god učini Hrvatska u BiH. On je istaknuo da se BiH "ozbiljnije" počela baviti izgradnjom Pelješkog mosta prije nekoliko mjeseci, piše Klix.ba. 

Prozvao je zastupnicu DF-a Hanku Vajzović koja je pokrenula pitanje o izgradnji Pelješkog mosta ističući kako su državni parlamentarci preglasavanjem usvojili zaključak kojim se od Vijeća ministara BiH traži upućivanje note Republike Hrvatske.

Istaknuo je da bošnjački predstavnici, a uglavnom političari iz SDA, postupaju neustavno podsjećajući na pitanje Sutorine i pokretanje revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid. Kako kaže, BiH pokušava disciplinirati Hrvatsku i njezino stavljanje u zaštitu bh. Hrvata i to u vremenu kada se u parlamentarnoj proceduri nalaze izmjene Izbornog zakona BiH i Zakona o RTV sustavu. 

On je predložio da se pokušaju održati dobrosusjedske veze i da potpisnici Deklaracije, kojom se od Hrvatske traži obustavljanje svih aktivnosti na izgradnji Pelješkog mosta, povuku svoje potpise.

Zastupnik SDP-a Denis Bećirović kazao je kako BiH želi dobre odnose s Hrvatskom, ali da to bude na UN-ovom načelu suverene jednakosti i ravnopravnosti država. Dodao je da se naša zemlja nikada nije miješala u unutarnja pitanja susjedne zemlje i da ne bi bilo loše kada bi se Hrvatska isto ponašala prema BiH.

Zastupnica DF-a Hanka Vajzović rekla je da je pokrenula inicijativu s obzirom na to da se informacije o izgradnji Pelješkog mosta nisu slagale. Ona je istaknula da do danas nije dobila odgovor na temelju čega je Europska komisija dodijelila sredstva Hrvatskoj i koje je dokumente susjedna zemlja priložila.

Riječ je uzeo i zastupnik Fehim Škaljić (SBB) koji je kazao da je ključno razgovarati i da ovaj problem ne bi trebao narušiti dobre odnose koje ima BiH s Hrvatskom. Kako kaže, Hrvatska je suviše važna za BiH jer je to granica naše zemlje sa Europskom unijom i NATO-om.

SBB-ov zastupnik Damir Arnaut kazao je da su sva pisma koja su poslali političari institucijama Europske unije neustavna i da služe samo u predizborne svrhe političkih stranaka SDA i HDZ-a BiH. Dodao je da bi silno dopisivanje moglo dati odgovor zbog čega u Parlamentarnoj skupštini BiH nema zakona ili zašto BiH još uvijek nije poslala odgovore na Upitnik Europske komisije.

Arnaut je kazao da je SBB bio šokiran kada je vidio da je ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović zaprijetio Hrvatskoj da će se BiH povući iz Ugovora o granici koji su sklopili predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović i predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman u prisustvo 40 lidera drugih država. 

Zastupnik A-SDA Jasmin Emrić rekao je da je Ministarstvo prometa i veza BiH u Izvješću o izgradnji Pelješkog mosta zanemarilo službeni stav Predsjedništva BiH o izgradnji Pelješkog mosta. On je istaknuo da je Izvješće nepotpuno i da se u njemu prošli događaju predstavljaju kao nešto što će se tek dogoditi.

Šefica Kluba zastupnika SDS-a Aleksandra Pandurević da SDS smatra kako je neophodno riješiti pitanje granice i infratsrukturno uvezivanje dviju zemalja. Oni su predložili da se Deklaracija dopuni novi točkama koje se odnose na infrastrukturne projekte, a koji su u interesu obje zemlje.

Zastupnik Momčilo Novaković (SDS) smatra da je ovaj problem mnogo složeniji od problema izgradnje Pelješkog mosta. On je kazao da je mislio podnijeti krivičnu prijavu zbog pisama koje su državni dužnosnicio s pečatom bh. institucija uputili EU, ali da je od prijave odustao jer su mu pravnici kazali da će posljedice snositi državni službenici koji su natjerani da stave pečat, a ne osobe koje su uputile pisma.

Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto (HDZ) rekla je da je zajedno s predsjedateljem Doma naroda PSBiH Barišom Čolakom uputila pisma institucijama EU kako bi objasnila pisma njihovih zamjenika nisu stavovi PSBiH već stavovi SDA. Istaknula je da se ona ne želi stavljati u poziciju zaštitnika interesa Hrvatske.

Zamjenik predsjedateljice  Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović rekao je da se Parlamentarna skupština BiH koristi za politizaciju. Istaknuo je da Hrvatska i BiH moraju zajedno riješiti problem izgradnje Pelješkog mosta i da odnosi dvije zemlje moraju biti bazirani na poštivanju i reciprocitetu.

On je dodao da Hrvatska ima pravo da povezuje svoj teritoriji, ali da to ne smije ugrožavati bh. kvalitet pristupa otvorenom moru. Podsjetio je da iz BiH odlaze i stavovi kako ništa nije sporno u izgradnji Pelješkog mosta, a da svi znamo kako to nije takvo.

Zastupnici SBB-a i na ovoj sjednici Zastupničkog doma PSBiH žestoko su kritizirali dužnosnike iz SDA počevši od člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića pa do zamjenika predsjedateljice ZDBiH Šefika Džaferovića.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije