Pokrenuta peticija

Lovrenović, Lasić, Sidran... stali u obranu Vlaisavljevića

28.05.2018.
u 09:00

 

Teško je ostati dosljedan i kritički propitivati mainstream stajališta u bilo kojoj sredini, a posebno razumski opredijeliti se za drukčiju vrstu stava. Tko se odluči na takav pristup, imat će “problema”, no ipak pokazat će da sredina u kojoj djeluje boluje od autizma. Između te dvije krajnosti našao se sveučilišni profesor Ugo Vlaisavljević koji je godinama “prkosio”, piše Večernji list BiH.

Totalitarni režimi

Čak i kada je svim silama, kao prorektor, branio kontroverznom Fatmiru Alispahiću iz Tuzle pravo na obranu doktorske disertacije. Sada se Vlaisavljević nalazi u poziciji progonjenoga, označenog, a vrhunac šikaniranja, prijetnji, mobbinga... nedavno je uručenje upozorenja pred otkaz zbog navodne povrede radne obveze te da on nije imao nikakvu mogućnost da se brani od optužbi. Zbog toga je pokrenuto potpisivanje peticije za ovog uglednog profesora, filozofa, stvaratelja, koju je za samo tri dana potpisalo 200 intelektualaca.

Među njima su i svećenici poput fra Drage Bojića, ali i bivši poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić, kao i uglednici poput Envera Kazaza, Ivana Lovrenovića, Mile Lasića, Ljerke Ostojić, Nerzuka Ćurka, akademika Abdulaha Sidrana te kolega Jure Zovke, Nine Raspudića, političara Elmedina Konakovića i brojnih drugih. Oni u peticiji ističu kako udar na profesora Vlaisavljevića podsjeća na ponašanja totalitarnih režima. 
- Takav odnos institucije prema pojedincu smatramo nedopustivim, tim prije što se radi o instituciji koja pojedincu jamči akademsku autonomiju. Upozoravamo odgovorne koji su donijeli takvu odluku da su, uskraćivanjem prava na obranu profesoru Vlaisavljeviću, narušili čitav niz pravnih odredbi. Ne možemo se oteti dojmu da takav čin podsjeća na scene iz političkih romana koji tematiziraju slamanje pojedinca od moćnika u totalitarnim društvenim praksama - navodi se u peticiji. Pri tome se ističe kako je profesor Vlaisavljević jedan od najuglednijih bosanskohercegovačkih filozofa, čije djelo je jako cijenjeno u regionalnim i europskim akademskim krugovima.

Zaštita profesora

- Postupati na ovakav način prema njemu podrazumijeva i poslati poruku ostalom akademskom osoblju i intelektualnoj zajednici u cjelini da se mora bezuvjetno pokoravati moćnicima, a ne načelima intelektualne slobode, kritičkog mišljenja i dijaloga. Najoštrije osuđujemo način na koji je donesena odluka kojom su ugrožena akademska, radna i ljudska prava prof. dr. Uge Vlaisavljevića - stoji u tekstu peticije.

Pri tome se od Sveučilišta u Sarajevu traži da preispita odluku dekana Filozofskog fakulteta Muhameda Dželilovića, “pogotovo njezinu pravnu valjanost, da se zaštite akademske slobode i omogući pravo prof. dr. Ugi Vlaisavljeviću na obranu i zaštitu svog akademskog i ljudskog dostojanstva i integriteta”. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?