Kiseljak

Lovci organizirali lov na vuka, ustrijelili opasnog čaglja

28.02.2018.
u 08:30

Nedavni krvavi pohod vukova, koji je završio pokoljem nekoliko ovaca u stadu Amira Mujića u kiseljačkom naselju Paleška Ćuprija, u neposrednoj blizini glavne ceste koja Kiseljak povezuje sa Sarajevom, motivirao je kiseljačke lovce udružene u Lovačko društvo “Lještarka - Zahor” na organizirani lov na vukove.

Iako su u tzv. hajci na vukove prešli dosta terena za koji su smatrali kako je utočište vukovima, sreće s tom štetočinom nisu imali.

Sudjelovalo stotinjak lovaca

No, iz lova se nisu vratili “praznih ruku” jer je jednom od lovaca uspjelo ustrijeliti čaglja, također opasnu štetočinu koja bi, ako je glad natjera, mogla napraviti štetu vlasnicima stada ovaca ili drugih životinja.

Organiziranim lovom na vuka, u kojem je sudjelovalo stotinjak lovaca iz Kiseljaka i okolice, članovi Lovačkoga društva “Lještarka - Zahor” završili su lovnu sezonu 2017./2018., a lov je, kao i uvijek, završio druženjem uz neizostavne “lovačke priče”.

Koliko je u njima istine, najbolje znaju sami lovci.

No, nepobitna je istina, ističu, kako nekadašnja dva lovačka društva, “Lještarka” i “Zahor”, od kojih je prvo član Lovačkoga saveza Herceg Bosne, a drugo LS FBiH, dobro funkcioniraju ujedinjena te na kvalitetniji način gospodare lovištem koje se prostire u granicama općine Kiseljak.

- S ponosom ističem kako su Kiseljak i Jajce prve općine u Srednjobosanskoj županiji u kojima je postignut dogovor o formiranju krovnoga Lovačkoga društva u kojemu članovi dvaju ujedinjenih društava funkcioniraju na temelju odličnih međuljudskih odnosa i suradnje. Posebne zasluge za to pripadaju Jozi Markoviću i Edhemu Kamenici, predsjednicima društava “Lještarka” i “Zahor” - kaže Midhat Zubača, predsjednik LD “Lještarka - Zahor”.

Dobar test

Zubačin zamjenik je Andrija Lukić, dugogodišnji član LD “Lještarka”. Zajednički LD “Lještarka - Zahor” od resornog je županijskog ministarstva dobio privremenu odluku o gospodarenju lovištem koje obuhvaća teritorij općine Kiseljak. Bit će to, tvrde lovci, dobar test zajedničkog rada i djelovanja koji će, uvjeri su, položiti s odličnim!

Iako nisu imali sreće u lovu na vuka, za nadati je se kako hladnoća i snijeg koji su tek stigli u ove krajeve neće ponovno natjerati vukove u potragu za hranom među stadima ovaca u Kiseljaku.

Ako se na to ipak odluče, lovci su, kažu, spremni ponovno u potragu za vukovima, odnosno pomoći vlasnicima od vukova sačuvati svoje blago. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije