Blagdani nekima povod za prijevare, policija upozorava građane

Lopovi vrebaju domove, kartice, organiziraju "humanitarne" akcije...

storyeditor/2023-01-09/provala-lopov-pljacka.jpg
Agencije
24.12.2023.
u 14:32

Policija podsjeća da se od krađa i provalnika - možemo zaštititi. Mnogo je načina na koje se najslabije točke, ulazi i prozori, mogu učiniti manje gostoljubivima za dugoprstiće, a jedan od najpopularnijih svakako su protuprovalna vrata

Toplina doma, veselje, okupljanje obitelji oko blagdanskog stola, darivanje, razgovor, smijeh, jedinstveni okusi… neki su od prvih asocijacija na najsvečaniji kršćanski blagdan, piše Večernji list BiH.

Brojni upravo u svečanom prosincu te dane provode s najbližima, a nije mali broj ni onih koji u posjet obitelji putuju u drugi grad ili državu te tako lopovima svoje prazne kuće i stanove "ostavljaju na dlanu". Pa nije rijetko da po povratku doma ne zateknu novac, umjetnine ili pak neke dragocjenosti.

Nelagoda i strah

Svi koji su to iskusili govore o nelagodi i strahu koji još dugo nakon takvog neugodnog događaja ostaje i daju koristan savjet: "Ne reklamirajte se na društvenim mrežama". Istodobno, kako u svojoj brošuri o tome kako zaštititi stan od provale konstatira policija (dostupna je i online), većina misli da se to događa - drugima. No, policija podsjeća da se od krađa i provalnika - možemo zaštititi. Mnogo je načina na koje se najslabije točke, ulazi i prozori, mogu učiniti manje gostoljubivima za dugoprstiće, a jedan od najpopularnijih svakako su protuprovalna vrata. Mehanička zaštita na vratima i prozorima najučinkovitiji je način zaštite od provale. Alarmni sustav dobra je stvar jer u svakom slučaju povećava rizik provalniku da će biti otkriven pa ga može sputati u nakani te time itekako ima svoju funkciju. Stručnjaci kažu da je i dobar odnos sa susjedima "zlata vrijedan". - Što ste sa susjedima u boljim odnosima, to provalnici imaju manje izgleda da vam opustoše stan. Njegujte stoga dobrosusjedske odnose. Iako, kako upozorava policija, u slučaju susreta s provalnikom "oči u oči" ne treba izigravati heroja i pokušavati ga zadržati - upozoravaju stručnjaci.

Osim provala, u domova nisu rijetke ni druge vrste prijevara. Veća potrošnja ujedno je raj i za lopove koji povećan obujam "peglanja" kartica i podizanja novca s bankomata koriste za razne oblike prijevare, a u tome im pomaže razvoj tehnologije. - Jedna od najčešćih prijevara je digitalni skimming, odnosno kompromitiranje podataka računa od trgovaca u e-trgovini.

Njih prevaranti u online kupnji preuzimaju i unovče ih - upozoravaju. Postoji mogućnost i ATM/POS skimming kod kojeg prevaranti ciljaju bankomate i POS uređaje.

Blagdani su doba godine kada se dariva, a prevaranti vole pretrpavati naše poštanske sandučiće ili porukama ili molbama za donacije za naizgled dobrotvorne svrhe. - Često kod dobrotvornih prijevara žrtve ne znaju da su zapravo žrtve - navode stručnjaci, savjetujući: - Kada donirate, idite izravno na internetsku stranicu dobrotvorne organizacije. Nemojte kliknuti na poveznicu koju ste dobili e-poštom ili SMS-om.

Blagdani su poznati i po rasprodajama pa se tako svake godine tijekom njihova trajanja rasprodaju artikli po povoljnim cijenama. Prevaranti to znaju pa se događalo da žrtvama šalju e-poruke ili kreiraju popis stvari koje ste tražili. Samo, to nije legitimna prodaja. - Oglasi vas odvode na mrežnu stranicu koja izgleda slično onoj kakvu biste očekivali.

Jako ste uzbuđeni zbog toga, kliknete na vezu i dovršite transakciju, govori stručnjak o tome kako shema obično ide. - Ali, naravno, vrlo često ne primite tu robu i sada je vaše podatke o plaćanju izvukao prevarant. Kako biste izbjegli gubitak novca, provjerite ponude koje uočite na internetu. Zapitajte se: "Ima li smisla da platim ovako mal iznos za robu ili uslugu koju primam?" - upozoravaju.

Darovne kartice

Darovne kartice također mogu biti mamac. Naime, događalo se da na darovnim karticama koje netko kupi kako bi ih darovao najbližima zapravo nema novca kada se aktiviraju.

To je zato što je poznato da prevaranti muljaju s darovnim karticama na policama i postavljaju ih tako da, kada se registrirate za njihovu aktivaciju, prevarant će biti obaviješten i može potrošiti ili prenijeti sredstva prije nego što ih vi ili vaš primatelj dara uopće stignete iskoristiti. Kako biste izbjegli prevaru, birajte darovne kartice na blagajni ili online kada imate izbora.

Prijevare su brojne, a iz godine u godinu prevaranti postaju sve inovativniji i domišljatiji kako bi uspjeli u svom naumu. Bilo da odlazite u posjet obitelji, kupujete darove, želite biti humani..., budite na oprezu jer veliki su izgledi da budete izigrani i ostanete bez novca ili dragocjenosti.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?