Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Lokalna administracija u BiH se mora probuditi i pomoći ekonomiju zemlje

Recept bolje učinkovitosti lokalne administracije u BiH već su primijenile neke lokalne samouprave, poput Tešnja, Kaknja, ili Visokog
23. srpnja 2016. u 18:43 0 komentara 303 prikaza
administracija

Loša ili nepotpuna zakonska regulativa u Bosni i Hercegovini najveća je prepreka investitorima. Dodatni je problem glomazna, ali ipak troma administracija, počevši od lokalnih zajednica do najviših razina vlasti u zemlji. BiH je zbog toga u grupi među najsiromašnijim zemljama u Europi, iako su njeni gospodarski potencijali ogromni.

Ekonomski stručnjak iz Zeničke razvojne agencije Naidin Ahmetspahić kaže da nove investitore u zemlju privlači isključivo povoljno poslovno okruženje. Ukoliko nema toga, nema ni novih investicija. BiH će se, zbog toga, prije ili kasnije morati izboriti sa svojim problemima neučinkovite administracije, želi li građanima poboljšati standard, piše Patria. 

- Nitko nema pravo biti kočnica da se otvori novo radno mjesto, makar se radilo o samo jedom novom radnom mjesta u zemlji – kaže Ahmetspahić. 

- Ako lokalne zajednice u BiH budu atraktivne investitorima, imat ćemo nove projekte i nova radna mjesta, a time i pozitivnu energiju koja će privlačiti još investicija, turista i činiti gradove ljepšim – kaže Ahmetspahić.  

Recept bolje učinkovitosti lokalne administracije u BiH već su primijenile neke lokalne samouprave. Poput Tešnja, Kaknja, ili Visokog.  
Nove investicije privukli su isključivo boljim uvjetima za investitore od drugih sredina u zemlji. To se sada osjeti na njihovim lokalnim proračunima. Ali i zadovoljstvu građana.

U BiH su gospodarstvenici često s jedne, a administracija s druge strane. Ahmetspahić kaže da se to mora promijeniti. Gospodarstvenici i administracija, upozorava, moraju igrati u istom timu. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.