Udruga Columba

Ljubušaci su 20-tak godina radili na stvaranju nove rase goluba i napokon su ostvarili cilj

adasd
Radio Ljubuški
30.03.2017.
u 19:00

Na području Hercegovine, članovi Udruge Columba bave se pomalo neuobičajenim, od zaborava otrgnutim, uzgojom prelijepih sitnih životinja, javlja Radio Ljubuški.

Naime, u Ljubuškom se polako uzdiže i dobija na kvaliteti jedna nova rasa golubova – Hercegovački prugasti okretač (roler). Pokretač uzgoja ove nove vrste je Rade Lavrić iz Ljubuškog.

Uzgoj sitnih životinja u Ljubuškom ima dugogodišnju tradiciju.

Golubovi zauzimaju posebno mjesto, naročito sportski među kojima se ističu prevrtači, visokoletači i pismonoše.

Članovi udruge “Columba” iz Ljubuškog oko dvadesetak godina su radili na stvaranju nove rase goluba i napokon su ostvarili cilj. Nazvali su ga Hercegovački prugasti roler.

Tradicija i uzgoj

“Ideja o stvaranju rolera je nastala potkraj devedesetih godina. Inicijator i idejni tvorac je gospodin Radoslav Lavrić uz pomoć članova Udruge”, ističe Slavko Pavlović, član Udruge za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Columba iz Ljubuškog.

Hercegovački prugasti roler je nastao od više sportskih rasa golubova. Da bi rolera mogli izlagati na državnim i medjugradskim izložbama u BiH, morali su napraviti razne standarde ove rase.

Prije 3 godine je napravljen standard uz pomoć gospodina Đure Mitrakovića, predsjednika Saveza za uzgoj sitnih životinja BiH. Po tom standardu ovaj golub bi trebao imati određena svojstva kao što su: bijele oči, bijeli voštani kljun koji ujedno odgovara i boji noktiju. Krila i rep su u pastelno bijeloj boji, a noge jarko crvene boje. Golub je srednjega stasa jakih leđa.

Hercegovački prugasti roler je nastao od više sportskih rasa golubova Da bi bio priznat treba biti izložen na 3 državne izložbe i na 2 europske. Dosad je već izložen na 2 državne i naredne godine će biti izložen na još jednom državnom natjecanju. Za par godina upisat će se u obitelj rasnih golubova BiH, da bi bio priznat kao europska rasa.

Danas imaju 250 prugastih rolera

“Mi smo u nekoliko navrata u protekloj godini spominjali ovu rasu i izradu radnog standarda za istu. Veliki trud i rad sa uzgajivačima na formiranju radnog standarda ove pasmine su djelo našeg sadašnjeg predsjednika Đure Mitrakovića, koji je nastojao afirmirati uzgajivače da se pokažu s ovom rasom na izložbama, kako bi se iste mogla proširiti i dobiti finaliziran standard”, rekao je gospodin Pavlović.

“Za par godina upisat će se u obitelj rasnih golubova BiH, da bi bio priznat kao europska rasa”

Da bi jedna rasa bila priznata potrebno je imati 50 jedinki koji zadovoljavaju standarde. Članovi ove Udruge danas imaju preko 250 prugastih hercegovačkih rolera. Veliku pomoć u njihovom dugogodišnjem radu pružile su im i kolege iz drugih hercegovačkih udruga. Cilj ovih uzgajivača je da se proširi uzgoj golubova, jer trenutno u BiH ima oko dvadesetak uzgajivača golubova.

U samom početku uzgoja najrasprostranjeniji su bili bački prevrtači kojeg je obilježavao let na srednjim visinama kao i prevrtanje ili rolanje. Kasnije su se pojavili orjentalni prevrtači koji predstavljaju temelj svim današnjim vrstama prevrtača.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije