Gradsko vijeće usvojilo nekoliko odluka glede demografskih mjera

Livno povećava naknade za djecu i sufinancira prijevoz svojih studenata

storyeditor/2024-01-29/livno.png
30.01.2024.
u 15:28

Gradsko vijeće Livna jučer je usvojilo nekoliko odluka vezanih uz demografske mjere, piše Večernji list BiH. Uz izmjene i dopune dosadašnje odluke o stipendiranju uspješnih i darovitih studenata, studenata iz obitelji slabijeg imovinskog stanja i studenata – djece branitelja, usvojena je odluka o sufinanciranju troškova prijevoza studenata.

Nova odluka

Riječ je o novoj odluci koja do sada nije postojala, a njome se Grad obvezuje da će sufinancirati troškove prijevoza redovitim studentima kojima je od mjesta prebivališta do mjesta studiranja udaljenost do 150 km jednokratnim novčanim iznosom od 120 KM, a oni kojima je mjesto studiranja udaljeno više od 150 km dobit će 250 KM. Pravo na sufinanciranje troškova prijevoza imaju redoviti studenti s prebivalištem na području Livna tijekom posljednje dvije godine, a koji studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama u BiH i RH.

Usvojene su izmjene i dopune odluke o novčanoj naknadi za novorođenu djecu na području Grada Livna, tako da se za prvo novorođeno dijete taj iznos sa 600 povećava na 700 maraka, za drugo iznos ostaje isti, 900 maraka, dok je za treće povećan s 900 na 1100 KM, a za četvrto i svako sljedeće s 1200 na 1400 KM. Za ovu točku dnevnog reda bilo je i najviše rasprave, tražili su se i veći iznosi, a vijećnik Luka Vujeva amandmanski je tražio da se za svako četvrto i sljedeće novorođeno dijete, umjesto predloženih 1400, isplaćuje 3000 KM, no taj amandman nije usvojen.

S tim u vezi gradonačelnik Darko Čondrić nam je kazao: "Vijećnici uvijek imaju svojih amandmana, to su, ja bih rekao, nekad i populističke mjere kad se iziđe s nerealnim zahtjevima. Ovome je prethodilo donošenje proračuna za 2024. godinu, gdje smo povećali ukupna sredstva za novorođenu djecu i shodno tim sredstvima temeljili smo ovu odluku i spomenuto povećanje."

Čondrić je naglasio i kako su Grad Livno i Gradsko vijeće na demografskom planu do sada donijeli cijeli niz mjera, što je na ovoj sjednici i rečeno, od potpore privatnim vrtićima, besplatnog školskog prijevoza do subvencije za kupnju prve stambene nekretnine. To su mjere koje lokalna samouprava može donijeti i donijela je, no naglašeno je kako je demografija, prije svega, državno pitanje, pa onda i ostalih struktura vlasti. Stoga je jednoglasno usvojen zaključak koji je predložila vijećnica Iva Krišto, a u kojem se od HBŽ-a traži da poveća dječji dodatak sa sadašnjih 30 na 100 KM. S tim u vezi Krišto nam je kazala: "Smatram kako se ta odluka trebala davno revidirati i da se taj dječji dodatak treba povećati, 30 maraka je stvarno malo. A u županiji se proračun drastično povećao, najviše zbog PDV-a, koji naši građani plaćaju, pa mislim da bi se tako dio sredstava mogao vratiti obiteljima kao potpora za podizanje djece. Mi smo županija u kojoj puno više ljudi umire nego što se rađa i mislim da bi to bila jako dobra poruka županije našim sugrađanima."

Potpora investitorima

Usvojena je i odluka o pružanju financijske potpore investitorima na neizgrađenom građevinskom zemljištu. S tim u vezi gradonačelnik Čondrić je objasnio: "Namjera nam je da investitorima koji kupe zemlju i pokrenu posao vratimo dio novaca u skladu s brojem novozaposlenih radnika. Tako ćemo investitorima koji zaposle od 10 do 20 radnika vratiti 20% iznosa uplaćenog za kupnju zemljišta pa sve do 90% vraćenih sredstava za investitore koji zaposle 150 i više radnika".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?