Službeno označen početak radova na projektu u koji Južna Koreja ulaže 81% sredstava

Livno do kraja godine dobiva nacionalni taekwondo centar vrijedan oko milijun KM

storyeditor/2024-01-25/livno.png
26.01.2024.
u 19:19

U prošloj je godini Taekwondo savez BiH dao povjerenje Taekwondo klubu Magone Livno, Gradu Livnu i HBŽ-u da realiziraju projekt izgradnje jednog od triju nacionalnih centara u BiH te odvojio početna financijska sredstva za njegovu izgradnju, piše Večernji list BiH. S obzirom na dugogodišnju suradnju i prethodno realizirane projekte Veleposlanstva Južne Koreje i TKD kluba Magone, uslijedilo je i potpisivanje ugovora o financiranju izgradnje centra, za što će vlada i Veleposlanstvo Južne Koreje izdvojiti 81% potrebnih sredstava. Jučer je pak svečanim presijecanjem vrpce i polaganjem kamena temeljca i službeno označen početak radova.

Baza za sportaše

Veleposlanik Hong Sung-wook istaknuo je kako će centar biti simbol prijateljstva između Južne Koreje, BiH i Livna. Izrazio je nadu u njegovu uspješnu izgradnju na dobrobit Livna, svih građana, sportaša i učenika. S Marijom Orlović, reprezentativkom BiH, članicom Magonea, učenicom SSŠ-a u Livnu i balkanskom taekwondo prvakinjom, službeno je otvorio radove na izgradnji nacionalnog taekwondo centra u Livnu. Uz predstavnike Taekwondo saveza BiH, Grada Livna, županijske i Vlade FBiH, svečanosti je u svojstvu potpredsjednika Hrvatskog TKD saveza nazočio i prof. dr. Dragan Primorac. U Magoneu nisu skrivali ponos što su uspjeli "dovesti" ovaj centar u Livno, i to u godini u kojoj bilježe značajne obljetnice, 30 godina kluba i 28 godina Livno Opena. August Orlović, predsjednik TKD kluba Magone, kazao je da je infrastruktura jedan od najbitnijih elemenata u trenažnom prostoru. - Ako imamo mjesto okupljanja gdje će dolaziti najbolji reprezentativci na treninge i naši natjecatelji s njima, automatizmom možemo računati na određene rezultate, da će oni biti bolji i kvalitetniji. Ovaj centar u Livnu rezultat je napora nas nekoliko entuzijasta i inicijalne kapsule od TKD saveza BiH da krenemo s tom idejom, a realizirat ćemo je zahvaljujući vladi Južne Koreje i veleposlaniku Hong Sung-wooku. Investicija će biti teška oko milijun maraka, a mi trenutačno imamo nekih 850.000 KM. Tu će biti 300 četvornih metara trenažnog prostora, 100 kvadrata će biti teretana za fizičku pripremu, uz dva apartmana, gdje će moći dolaziti natjecatelji sa strane, gdje mogu boraviti i obavljati pripreme, kao i prostorije koje su adekvatan prostor za sve naše učenike i za one koji budu dolazili - kazao je.

A da je riječ o vrlo važnom koraku za unaprjeđenje sporta u BiH, naglasio je predsjednik TKD saveza BiH Samir Šarić. - Mi koji vodimo Savez odlučili smo se na korak na koji se nije odlučio nitko ni u jednom sportu u BiH, a to je praviti i graditi nacionalne trening-centre u kojima ćemo praviti bazu gdje mogu trenirati naši sportaši. Prvi nacionalni trening centar u Sarajevu već je pokriven i urađeni su grubi radovi, centar u Livnu će do kraja ove godine sigurno biti gotov. Ovo su povijesni trenuci za naš Savez i sport u BiH općenito - kazao je Šarić dodajući kako se treći nacionalni centar trebao graditi u RS-u, no postoje izvjesni problemi. No, mi završavamo svoja dva.

Šarić je napomenuo i to kako je BiH jedna od četiri zemlje u Europi koja nema olimpijsku medalju ni u jednom sportu. Izrazio je nadu kako će TKD Savez BiH svojom strategijom razvoja, od školovanja trenera, izgradnje ovakvih centara, edukacije sudaca i pravljenja osnovne baze taekwondoaša izvući vrhunski rezultat i u dogledno vrijeme donijeti i olimpijsku medalju.

Prvi taekwondo udžbenik

U multimedijalnoj dvorani SSŠ-a predstavljen je prvi taekwondo udžbenik u BiH prof. dr. Safeta Kape "Taekwondo - izvor životnih vrijednosti". Kapo je redoviti profesor na Fakultetu sporta i tjelesne kulture u Sarajevu koji se specijalizirao za borilačke sportove i dugi niz godina radi s vrhunskim borcima iz raznih sportova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije