Istekao rok za predaju kandidacijskih listi

Liste predane, poznata imena svih kandidata za novu vlast

Prijevremeni izbori u Vukovaru
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
15.07.2014.
u 09:09

Izborne liste kompletirane, sada počinju teći novi rokovi, te pripreme za izbore

Živo je jučer bilo u sjedištu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u sarajevskoj Ulici Danijela Ozme gdje su predstavnici stranaka i koalicija predavali kandidacijske liste za predstojeće opće izbore.

Nepoznanice i nedoumice

Jučer u 16 sati istekao je rok za predaju listi, a po našem starom običaju sve stranke i koalicije čekale su upravo zadnji dan da ispune ovu predizbornu obvezu. Liste su uglavnom predavali visoki stranački dužnosnici, a među prvima je to u jutarnjim satima uradio SNSD. Prijepodne je i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović u pratnji članova rukovodstva stranke predao liste koje, ipak, nije potpisao predsjednik Sulejman Tihić. Iako neki medijski izvori tvrde da je Tihić uskratio potpis jer se ne slaže s rasporedom kandidata, Izetbegović tvrdi da je Tihić dao ovlasti njemu da potpiše liste i da ima povjerenja u rukovodstvo stranke, a da se zbog liječenja nije intenzivno bavio imenima kandidata. Što je istina oko izostanka Tihićeva potpisa, navjerojatnije će biti jasno sljedećih dana. Nema nepoznanica kod NS Radom za boljitak, ali zato ima folklora. U društvu djevojaka obučenih u stranačke majice kandidacijske liste Boljitka SIP-u je predao predsjednik stranke, Mladen Ivanković Lijanović. Među 400 kandidata na Boljitkovim listama nema onih za državno Predsjedništvo. - Za člana Predsjedništva BiH nismo predali kandidaturu jer mi kao višenacionalna stranka smo i zagovarali da se to na jedan drukčiji način rješava. Naše birače ćemo uputiti da glasuju za onog kandidata koji bude sukladan našim načelima i programu, kazao je Ivanković Lijanović. Dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara predao je SIP-u kandidacijske liste Hrvatskog narodnog sabora (HNS) za sve razine vlasti. Pri tome je izrazio nadu da je vrijeme izbornog inženjeringa i nametanja izborne volje bilo kojem narodu iza nas. - Vjerujemo da svi oni koji su za bolji život u BiH znaju što znači drugome birati predstavnike i da to više nikada neće uraditi jer naši odnosi u BiH se trebaju temeljiti na uvažavanju i poštovanju stava onih s kojima živimo te na taj način možemo tražiti uvažavanje prema samima sebi, kazao je Čavara. SDP-ove kandidacijske liste SIP-u je predao predsjednik stranačkog glavnog odbora Svetozar Pudarić.

Odijevanje i znakovi

Primjereno odjeven u crvenu majicu Pudarić je u SIP stigao odmah nakon sjednice stranačkog predsjedništva koje je potvrdilo sve kandidate. - Na listama je 596 kandidata. Mislim da ćemo i ovoga puta biti stranka koja će imati najveći broj kandidata. Mi nemamo jedino kandidata za člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda, odnosno iz entiteta RS, kazao je Pudarić. Čelnik stranke i predsjednički kandidat HDZ-a 1990. Martin Raguž predao je kandidacijske liste te stranke, dok je liste Demokratske fronte (DF) - Željko Komšić predao Sifet Podžić, glavni tajnik stranke. Podžić je kazao da je DF predao liste kandidata za sudjelovanje na izborima za sve razine vlasti. Prije isteka roka u 16 sati liste je predala i Stranka za BiH, a u njeno ime učinio je glavni tajnik Salem Halilović. Potvrdio je da stranka neće imati kandidata za Predsjedništvo BiH iako je ranije predala prijavu i za tu razinu. Među zadnjima je kandidacijske liste predao predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić poručivši da “danas počinje novi dan za demokraciju u BiH”. - Mislim da danas počinje novi dan za demokraciju u BiH pod jednim, jedinim uvjetom, da se ne dogodi brutalna izborna krađa kao prije četiri godine, naglasio je Fahrudin Radončić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije