Agencija za statistiku BiH

Lipanjske proizvođačke cijene na svibanjskom nivou

27.07.2023.
u 11:48

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u lipnju na istom su nivou kao u svibnju, dok su za 0,9 posto više u odnosu na isti mjesec lani, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Na domaćem tržištu proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u lipnju bile su iste kao i u svibnju, a za dva posto su više u odnosu na lipanj 2022. godine.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na stranom tržištu u lipnju su, također, bile na istom su nivou kao i prethodnog mjeseca, te niže za 0,7 posto u odnosu na lipanj lani.

U oblasti energije proizvođačke cijene u šestom mjesecu više su za 0,6 posto u odnosu na svibanj, a u netrajnim proizvodima za 0,4 posto, dok su niže u intermedijarnim proizvodima za 0,5 posto i kapitalnim proizvodima za 0,1 posto.

U lipnju u odnosu na isti mjesec prošle godine, proizvođačke cijene više su za 12 posto u sektoru netrajnih proizvoda, 9,4 posto u trajnim proizvodima za široku potrošnju, u kapitalnim proizvodima za 5,6 posto i energiji za jedan posto, dok je pad od 4,2 posto zabilježen u intermedijarnim proizvodima.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u lipnju niže su u vađenju ruda i kamena za 1,3 posto u odnosu na svibanj, a u prerađivačkoj industriji za 0,1 posto, dok su više u proizvodnji električne energije za 1,7 posto.

U poređenju sa istim mjesecom prethodne godine rast nivoa cijena zabilježen je u vađenju ruda i kamena za 4,8 posto, prerađivačkoj industriji za 0,2 posto, te proizvodnji električne energije za 3,7 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije