Izvrstan je

Limun je puno više od izvora vitamina C, upotrijebite ga na ove načine

14.10.2021.
u 12:52

NE TREBA ni spominjati da su limuni fantastičan alat za jačanje imunološkog sustava vrijednim sadržajem vitamina C. No možete iskoristiti i visoku kiselost voća kako biste se riješili dosadnih mrlja, pa čak i neugodnih mirisa.

Limun može zaštititi jabuke od smeđe boje

Svi znamo za ovaj problem. Ubrzo nakon rezanja jabuke, plodovi postaju smeđi. To je zato što stanice jabuke oslobađaju enzim zvan polifenol oksidaza, koji reagira s kisikom pa jabuka gubi svjež izgled. Dobra vijest je da vam u tome mogu pomoći limuni. Jednostavno nanesite malo limunovog soka na jabuke i one neće poprimiti smeđu boju. Tajna iza toga je askorbinska kiselina (vitamin C) koja se nalazi u limunu, a koja sprječava oksidaciju i značajno usporava proces potamnjivanja.

Koristite limune kao sredstvo za čišćenje vaše daske za rezanje

Daske za rezanje često dobivaju tvrdokorne mrlje ako ih svakodnevno koristite za rezanje mesa, voća ili povrća. Osobito se drvene ploče teško čiste. Većina ljudi nije svjesna da je jedan od načina da se riješi ovaj problem iscijediti nekoliko kapi limunovog soka na površinu. 

Sve što trebate učiniti je dobro ga istrljati i ostaviti da odstoji oko 20 minuta. Ovo djeluje još bolje ako kombinirate limunov sok s malo soli. Nakon što završite s primjenom ove jednostavne tehnike čišćenja, dobro isperite dasku za rezanje.

Riješite se oštrog mirisa

Ako za obroke koristite luk ili češnjak, neugodni mirisi mogu se zadržati dulje nego što biste htjeli. Jak miris luka i češnjaka lijepi se po rukama još neko vrijeme nakon završetka kuhanja. Sapun često ne čini ono što je potrebno za uklanjanje mirisa. Umjesto toga možete isprobati dodati nekoliko kapi soka od limuna u zdjelu vode, a zatim oprati ruke ovom otopinom.

Pomoću limuna očistite sudoper

Sudoperi često gube sjaj nakon stalne uporabe. Također su često mjesto nakupljanja opasnih bakterija. Kako biste riješili ovaj problem, možete pomiješati malo sode bikarbone s limunovim sokom i upotrijebiti ovu moćnu kombinaciju kako biste ga dobro protrljali. Isperite sudoper toplom vodom nakon što završite s utrljavanjem smjese.

Očistite mikrovalnu pećnicu

Dodajte limunov sok u zdjelu vode i zagrijte u mikrovalnoj pećnici oko tri minute. Vodite računa da voda zavrije, a zatim je isključite. Ne otvarajte vrata mikrovalne pećnice i jednostavno ostavite zdjelu i njen zagrijani sadržaj da odleže u mikrovalnoj pećnici nekoliko minuta. Para ispunjena limunom će omekšati mrlje unutrašnjosti. A kad otvorite vrata, bit će vam lako pobrisati sve tvrdoglave ostatke koje ste u prošlosti bezuspješno pokušavali ukloniti.

Limun omekšava meso

Kiselost limuna pomaže u razgradnji vlakana, što meso čini mekšim i ukusnijim. Dodajte limun u marinadu za meso, a trebat će vam ipak malo strpljenja jer je potrebno nekoliko sati da se postigne potpuni učinak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?