zdrava namirnica

Limun je hit namirnica i zato imamo 3 savjeta kako odabrati najbolji i iscijediti najviše soka

18.10.2021.
u 15:17

Odabir, priprema i samo rezanje utječu na to koliko će soka dati jedan limun.

Bilo da se želite osvježiti limunadom ili liječite prehladu, sok od limuna izvrstan je odabir. Kako bi iz svakog limuna iscijedili što je više soka moguće, pridržavajte se ovih par savjeta koje navodi oprah.com.

1. PAŽLJIV ODABIR LIMUNA

Već prilikom odabira limuna možete saznati koji ima više soka, tvrde. Većina limuna u supermarketima ubrana je zelena i nekoliko se tjedana drži u kontroliranim uvjetima dok ne sazriju. U odnosu na njih, limuni nastali kalemljenjem s mandarinom, ne sadrže toliko kiseline, a uz to imaju i više soka tvrdi Harold McGee u svojoj knjizi On Food and Cooking.

2. PRIPREMA

Čuvanje limuna na sobnoj temperaturi pogrešno je, tvrde, a limun bi se prije konzumiranja  trebao držati u frižideru. Sat vremena prije rezanja, limun izvadite iz hladnjaka i držite ga na sobnoj temperaturi kako bi se membrane opustile i olakšale rezanje.

 

Shutterstock

U nedostatku vremena, limun možete opustiti i kroz deset sekundi u mikrovalnoj ili umakanjem u toplu vodu. Priprema limuna uključuje i rolanje limuna preko radne ploče, lagano ga pritiščući dlanom ruke. Na taj će način limun otpustiti najviše soka. 

3. HORIZONTALNO REZANJE

Prije nego limun izrežete, riješite se krajeva limuna, a zatim ga izrežite horizontalno. Nakon toga obe polovice izrežite na njihove polovice. Sada kada je limun spreman za cijeđenje, krajevi mu neće smetati i dat će veće količine soka. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije